Αυστηροί περιορισμοί για τις αναβάσεις στο Mt Blanc

mt blanc

Μετά τα προβλήματα και τα ατυχήματα που παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα πέρσι στη κλασική διαδρομή ανάβασης στο Mt Blanc (αυτή από το Gouter), οι Γαλλικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις ανεξέλεγκτες αναβάσεις.

Έτσι το χειμώνα που μας πέρασε οι τρεις υπεύθυνοι οργανισμοί, η νομαρχία της Haute Savoie, ο δήμος του Saint-Gervais και η FFCAM (Ομοσπονδία Ορειβατικών Σωματείων και Βουνού, διαχειριστής των τριών καταφυγίων της διαδρομής του Gouter), πήραν την απόφαση να θέσουν κάποιες προϋποθέσεις σε όσους θέλουν να κινηθούν στο βουνό.

Οι περιορισμοί και οι έλεγχοι αφορούν την κλασική διαδρομή από το καταφύγιο Gouter και όχι την επίσης κλασική, αλλά λιγότερο δημοφιλή, διαδρομή από το καταφύγιο Cosmique (διαδρομή των τριών κορυφών – Trois Monts) και αφορά το διάστημα από 1η Ιουνίου, έως και 29 Σεπτεμβρίου.

mt blanc gouter route
Η διαδρομή Gouter.

Σύμφωνα με αυτές λοιπόν, δε θα επιτρέπεται η ανάβαση σε ορειβάτες που δε θα έχουν κάνει κράτηση σε κάποιο από τα τρία καταφύγια της διαδρομής (Nid d’Aigle, Tête Rousse και Goûter). Η κράτηση θα είναι προσωπική και δε θα μπορεί να μεταβιβαστεί, ενώ θα πρέπει η απόδειξη της να είναι φορτωμένη στο smartphone ή να την έχει τυπωμένη ο ορειβάτης, ώστε να επιδεικνύεται σε κάθε έλεγχο πάνω στο βουνό. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και στους παραβάτες θα πέφτουν πρόστιμα!

Οπότε αν έχετε κλείσει ανάβαση χρησιμοποιώντας κάποιο γραφείο οδηγών της περιοχής, η κράτηση είναι εξασφαλισμένη (αφού οι κρατήσεις έχουν γίνει από αυτούς), αν όχι, μάλλον πρέπει να τρέξετε. Οι κρατήσεις ξεκίνησαν στις 30/4 και έχουν μείνει ελάχιστες θέσεις. Στο Tête Rousse (3.167 μ.) υπάρχουν ελάχιστες θέσεις για τον Ιούλιο, αλλά αρκετές για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, στο Goûter (3.835 μ.) αντίθετα, Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος είναι κλειστοί και μόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει πλέον θέσεις.

Διαβάστε ακόμα:  Matterhorn και Γιώργος Μιχαηλίδης… μια μεγάλη ιστορία!

Επίσης δε θα μπορείτε να στήνετε σκηνές έξω από τα Tête Rousse και Nid d’Aigle. Οι θέσεις (που παλιά ήταν απεριόριστες), μειώνονται και θα πρέπει και για αυτές να έχετε κάνει κράτηση. Στο Tête Rousse εννοείται όχι στη δική σας σκηνή, αλλά σε μεγάλες BaseCamp σκηνές (5 σκηνές όπου θα μπορούν να κοιμίζουν 40-50 άτομα). Κάθε μεμονωμένη σκηνή, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, απαγορεύεται.

Οι κρατήσεις έχουν ανοίξει και όσοι θέλετε μπορείτε να τις κάνετε αποκλειστικά από εδώ: https://refugedugouter.ffcam.fr/, www.refugeniddaigle.ffcam.fr

Φυσικά θα επιτρέπουν την ανάβαση σε άτομα που έχουν δηλώσει ότι θα ανεβοκατέβουν το βουνό αυθημερόν. Αν τώρα εσείς σκεφτείτε πονηρά και δηλώσετε αυθημερόν ανάβαση με σκοπό να σας λυπηθούν το βράδυ και να σας βάλουν μέσα σε κάποιο καταφύγιο, ξανασκεφτείτε το: οι Γάλλοι θα επιτηρούν τη διαδρομή και οι αρχές θα είναι αυτές που θα εκτιμούν, αν ένα άτομο έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την άνοδο ή την κάθοδο της διαδρομής ή αν έχει πραγματική ανάγκη διανυκτέρευσης. Και οι ποινές για τους παραβάτες είναι κάτι παραπάνω από αυστηρές:

  • Όποιος δεν σέβεται την απαγόρευση κατασκήνωσης σε διαβαθμισμένο χώρο, υπόκειται σε φυλάκιση δύο ετών και σε πρόστιμο ύψους 300.000 € (άρθρο L. 341-19 του Κώδικα Περιβάλλοντος). Τρακόσια χιλιάρικα, ναι καλά το διαβάσατε!
  • Κάθε πρόσωπο που δεν υπακούει σε άτομα που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή του παρόντος διατάγματος υπόκειται σε φυλάκιση δύο ετών και σε πρόστιμο ύψους 30.000 € και φυλάκισης έως τριών ετών και σε 45.000 € πρόστιμο εάν διαπράχθηκε από κοινού (άρθρο L.433-7 του Ποινικού Κώδικα).
  • Όποιος με απάτη, χρησιμοποιεί στέγαση χωρίς πληρωμή, υπόκειται σε φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο € 7.500 (άρθρο L.315-5 του Ποινικού Κώδικα).
Διαβάστε ακόμα:  Matterhorn και Γιώργος Μιχαηλίδης… μια μεγάλη ιστορία!

Βέβαια όλα αυτά έχουν και τις παρενέργειες τους. Τα μεγάλα γραφεία τουρισμού και τα συνδικάτα των οδηγών, αγόρασαν, με το που άνοιξε το σύστημα κρατήσεων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των θέσεων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι θέσεις για τους κοινούς θνητούς. Ανεξάρτητοι Οδηγοί Βουνού καταγγέλλουν ότι έγιναν κρατήσεις από γραφεία, αλλά δεν αναφέρουν ονομαστικά τους Οδηγούς, ενώ οι προβλέψεις τους για τους ανεξάρτητους Οδηγούς Βουνού, είναι δυσοίωνες: «με αυτό το σύστημα, θα δημιουργηθούν μεγάλες εταιρείες, που θα κατευθύνουν το παιχνίδι σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, εξαφανίζοντας τους ανεξάρτητους Οδηγούς». Φυσικά η FFCAM, διαβεβαιώνει ότι όντως υπάρχουν αστοχίες, αλλά αυτές θα διορθωθούν το 2020 και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Πάρτε το χαμπάρι: η εποχή της αθωότητας στα βουνά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...