Άδεια εγκατάστασης τριών αιολικών βιομηχανιών στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου (Βασιλίτσα)!

vasilitsa
foto: http://geoparktethys.blogspot.com/

Το ότι οι εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας έχουν βάλει στο στόχαστρο κάθε βουνό της χώρας το ξέρουμε.

Ότι παίρνουν άδειες για εγκαταστάσεις μέσα σε περιοχές Natura 2000, το γνωρίζουμε και αυτό. Αλλά ότι θα έπαιρνε άδεια εγκατάστασης αιολική βιομηχανία μέσα Εθνικό Πάρκο, μας ξεπερνά.

Όμως έγινε και αυτό. Πρόσφατα δόθηκαν άδειες εγκατάστασης για τρία αιολικά εργοστάσια:

  1. Στην περιοχή της κορυφής Βασιλίτσα (κατάκορφα!) και στην κορυφογραμμή προς το Δίστρατο, δυναμικότητας 8.5 MW, που θα αποτελείται από 10 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 110 μέτρων (85 ο πυλώνας + 25 η ακτίνα της έλικας).
  2. Στην κορυφογραμμή της Βασιλίτσας που φεύγει προς τα νότια, πάνω (δυτικά) από την Αβδέλα, δυναμικότητας 32 MW, που θα αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 125 μέτρων (80 ο πυλώνας + 45 η ακτίνα της έλικας).
  3. Στην κορυφογραμμή βόρεια του χωριού Αβδέλα (κορυφές Μαντηλίτσα – Στραγγόπετρα), δυναμικότητας 26 MW, που θα αποτελείται από 13 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων (85 ο πυλώνας + 45 η ακτίνα της έλικας).

Πρόκειται ουσιαστικά για ισοπέδωση και ολική καταστροφή ενός ολόκληρου βουνού και μάλιστα στη Βόρεια Πίνδο, μια περιοχή όπου σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά.

Στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δημοσιεύουμε, (από μηχανικό, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, με ακριβείς διαστάσεις και θέσεις) μπορείτε να δείτε με ακρίβεια το που ακριβώς θα μπουν και πως ακριβώς θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες, ενώ έγινε προσπάθεια να αποτυπωθούν οι δρόμοι πρόσβασης στους πυλώνες. Παρ’ όλα αυτά λείπουν αρκετά συνοδά έργα: γήπεδα εργασιών κλπ.

Να διευκρινίσουμε ότι τα τρία εργοστάσια έχουν πάρει την πρώτη άδεια, την λεγόμενη άδεια Παραγωγής, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση άδειας εγκατάστασης.

Διαβάστε ακόμα:  Ημέρα των Βουνών. Μεγάλη συγκέντρωση τη Δευτέρα 11/12 στην Αθήνα.

Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της αιολικής βιομηχανίας, με τη συνεργασία και ανοχή του κράτους, συνεχίζονται.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...