8άρες τέλος για το Denis Urubko!

denis urubko

Μετά την τελευταία του απόπειρα στο Broad Peak ο Urubko δήλωσε: «Αρκετά!». Πολλοί δεν τον πιστεύουν, αλλά άσχετα αν επιστρέψει ή όχι, ο Urubko έχει μπει ήδη στο πάνθεον των ορειβατών.

Ο Krzysztof Wielicki ο θρύλος του Πολωνικού Ιμαλαϊσμού πάντως δεν έχει πειστεί. Σε συνέντευξη του σε πολωνική ιστοσελίδα, ο Wielicki δηλώνει ότι θα τον καλέσει στην επόμενη χειμερινή προσπάθεια στο K2!

Αλλά η απόφαση του Urubko φαίνεται αμετάκλητη και μάλλον την είχε πάρει πριν την τελευταία του αποστολή στο Broad Peak. Άλλωστε κάνει σχέδια για το μέλλον: «Θέλω να σκαρφαλώσω 8a μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια. Τώρα θα υπάρχει αρκετός χρόνος για σκαρφάλωμα».

Ο Walter Bonatti σταμάτησε στις 35 μετά από μια χειμερινή σόλο στο Matterhorn, ο Reinhold Messner ήταν 42 όταν πέρασε για τελευταία φορά τα 8.000 μέτρα, στο Lhotse το 1986. Ο Denis Urubko στα 46 του μπορεί να καυχηθεί ότι πήγε μακρύτερα.

Γεννημένος στο Nevinnomyssk στους λόφους του Βόρειου Καυκάσου το 1973, ο Denis Urubko ήταν ένας μοναχικός έφηβος που βρήκε το λόγο ύπαρξης του κατά τη διάρκεια των πρώτων μοναχικών και παγωμένων πεζοποριών του στο νησί Sakhalin, όπου οι γονείς του μετακόμισαν.

Το 1992, η συνάντησή του με μια ομάδα ορειβατών του στρατού άλλαξε τη ζωή του. Γοητευμένος από τις ιστορίες που άκουσε, έφυγε για το Καζακστάν και την πόλη Almaty. Εκεί εντάχθηκε στην ΤΣΣΚΑ, τη διάσημη αθλητική λέσχη του πρώην Σοβιετικού στρατού, όπου ορειβάτες όπως η Lyudmila Savina, ο Dimitry Grekov και Yuri Gorbunov τον δίδαξαν το βουνό.

Αφού σκαρφάλωσε όλες τις ψηλές κορυφές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ήρθε η ώρα για τις 8άρες. Στις 24 Μαΐου του 2000 με το Simone Moro ανέβηκε το Everest. Είναι μόνο 26 ετών, αλλά η ανάβαση του προοιωνίζει το στιλ του: “χωρίς πρόσθετο οξυγόνο“. Τα Ιμαλάια γίνονται πλέον η παιδική χαρά του.

“Η φιλία στο βουνό βιώνεται πιο έντονα απ’ότι στην υπόλοιπη ζωή μας. Καθώς απομακρύνεσαι και κατά συνέπεια απογυμνώνεσαι από τον υλικό κόσμο αποκτάς με τους σχοινοσυντρόφους σου μια σχεδόν αδελφική σχέση”.

Το Lhotse και το Gasherbrum II το 2001, το Kangchenjunga το 2002, η Annapurna το 2004 … οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη, η εμπειρία συσσωρεύεται, ο χαρακτήρας και το στυλ του επιβεβαιώνονται. Το καλοκαίρι του 2005 άνοιξε μια νέα διαδρομή στο Broad Peak με τον Sergey Samoilov, επιστροφή τον επόμενο χρόνο στο Manaslu, όπου, πάλι με τον Samoilov, άνοιξε μια νέα διαδρομή στα δεξιά της πολωνικής διαδρομής.

Το 2009 είναι η «χρονιά Urubko» στα Ιμαλάια. Το Φεβρουάριο πέτυχε για πρώτη φορά την πρώτη χειμερινή ανάβαση του Makalu με το Simone Moro και στη συνέχεια, το Μάιο με τον Boris Dedeshko, άνοιξε μια νέα διαδρομή στη νοτιοανατολική πλευρά του Cho Oyu. Οι δύο τους θα κερδίσουν το Piolet d’Or για αυτή τη νέα διαδρομή σε αλπικό στιλ.

denis urubkoΣτο Cho Oyu, ο Urubko δεν έκανε απλώς μια εξαιρετική διαδρομή: έβαλε το όνομα του στον μικρό κατάλογο των εκλεκτών που κατάφεραν να ανέβουν και τους 14 γίγαντες των 8000 μέτρων.  Μπορεί να είναι ο 15ος στη λίστα, αλλά μόλις ο όγδοος που το πέτυχε χωρίς τη χρήση πρόσθετου οξυγόνου. Είναι επίσης ένας από τους ταχύτερους, αφού του πήρε λιγότερο από δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το στόχο. (είχε καταφέρει επίσης το Snow Leopard, δηλαδή τις 5 κορυφές πάνω από 7000μ. της πρώην ΕΣΣΔ,  σε 42 ημέρες!).

Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα που κατόρθωσε ο καταπληκτικός Urubko. Το 2010 ανέβηκε σόλο το Lhotse, ενώ τον επόμενο χρόνο έκανε την πρώτη χειμερινή ανάβαση του Gasherbrum II με τους Simone Moro και Cory Richards. Το 2015 ο Urubko παίρνει την Πολωνική υπηκοότητα και μπαίνει στο περίφημο team των Ice Warriors. Για πολλούς (ακόμα και από τους περίφημους σπεσιαλίστες Πολωνούς) είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει την πρώτη χειμερινή ανάβαση του K2. Είναι αυτός που κατέχει το ρεκόρ υψόμετρου στο βουνό αυτό χειμώνα, με 7.650 μέτρα, όταν βρέθηκε στις πλαγιές του το Φεβρουάριο του 2003 με τον Πολωνό Marcin Kanchan. Ο Kanchan, χτυπημένος από πνευμονικό οίδημα, πιθανότατα οφείλει τη ζωή του στον σύντροφο του, ο οποίος τον βοήθησε να κατέβει στο Base Camp.

Αλλά ο Kachkan στο K2 δεν ήταν ο μόνος. Η Anna Chervinskaya στο Lhotse το 2001, ο Tomaz Humar στο Shishapangma επίσης το 2002, ο Jean-Christophe Lafaille στο Broad Peak το 2003, ο Inaki Ochoa στην Annapurna το 2008, η Elisabeth Revol στο Nanga Parbat το 2018 και πρόσφατα ο Francesco Cassardo στο Gasherbrum VII, όλοι τους είδαν τον Urubko να τους διασώζει. Ένας Άγγελος Σωτήρας, ένας Άγιος Βερνάρδος των απρόσιτων κορυφών.

Είκοσι δύο αναβάσεις σε κορυφές των 8000 μέτρων, εκ των οποίων οι δυο  ήταν και οι πρώτες χειμερινές, νέες διαδρομές, σόλο, Piolet d’Or και μια καταπληκτική σόλο διαδρομή πέρσι στο Gasherbrum II, σε αλπικό στυλ, χωρίς καν μέσα επικοινωνίας … Τι λαμπρή πορεία!

Σε 20 χρόνια, ο Urubko σημάδεψε τον Ιμαλαϊσμό με το θάρρος του, τον χαρακτήρα του, το στιλ του, τις αρχές του. Κανείς μας δεν έχει ξεχάσει την προσπάθειά του στο K2 το 2018, καθοδηγούμενη από τη θεωρία του για το τι σημαίνει χειμερινή ανάβαση στα Ιμαλάια. Για αυτόν, ένας χειμώνας πρέπει να τελειώσει πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Ο Denis Urubko δεν είναι απλά ένας μύθος, αλλά ένας καλλιτέχνης.  Και οι μεγάλοι καλλιτέχνες πάνω απ’ όλα ξέρουν πότε πρέπει να σταματήσουν!

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...