5 νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο Everest

everest 2004
Everest

Στα μέσα Απριλίου ξεκίνησε μια αποστολή από τη νότια, κλασική, διαδρομή του Everest (8848μ) και του Nuptse (7861μ) στο Νεπάλ. Ο στόχος της δεν είναι να ανέβει σε αυτούς τους δυο γίγαντες των Ιμαλάιων, αλλά να εγκαταστήσει μετεωρολογικούς σταθμούς και να κάνει έρευνες στις πλαγιές τους.

Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στη συμπεριφορά των παγετώνων, εφόσον αυτοί βρίσκονται σε μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νερό τους. Εκτός από τις καθαρά επιστημονικές μετρήσεις, οι σταθμοί θα μπορούν να ενημερώνουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και τις ορειβατικές αποστολές που επιχειρούν την ανάβαση αυτών των κορυφών.

Οι σταθμοί αυτοί υποστηρίζονται από τη National Geographic Society – την οργάνωση που ίδρυσε το περιοδικό National Geographic το 1888 – και το έργο αυτό θα διαρκέσει δύο μήνες. Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει δώσει την έγκρισή της για την εγκατάσταση τεσσάρων μετεωρολογικών σταθμών σε διαφορετικά υψόμετρα στη νότια (normal) διαδρομή του Έβερεστ και ενός στην κορυφή του. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ακριβής θέση τους, αλλά είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα συμπίπτουν με τα τέσσερα camps της διαδρομής (υπάρχουν τέσσερα μεταξύ του στρατοπέδου βάσης και της κορυφής).

Διαβάστε ακόμα:  Ένα αστεροσκοπείο στην κορφή του Mt Blanc (1893 – 1909).

Με την παροχή μετρήσεων, αυτοί οι μικροί σταθμοί, θα παράσχουν κρίσιμα δεδομένα για τους επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν τους παγετώνες του Hindu Kush και των Ιμαλάιων, μιας και αυτοί οι παγετώνες, που αποτελούν απαραίτητη πηγή νερού για τους πληθυσμούς της περιοχής, θα μπορούσαν να χάσουν το ένα έως τα δύο τρίτα της μάζας τους έως το 2100.

Μπορούν αυτοί οι μετεωρολογικοί σταθμοί να χρησιμοποιηθούν από τους ορειβάτες;

Ο αναπληρωτής Γραμματέας στο Τμήμα Εθνικών Πάρκων και διατήρησης της άγριας ζωής, δήλωσε ότι «μέσω της δορυφορικής σύνδεσης, οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα δώσουν στους επιστήμονες, στους τοπικούς αξιωματούχους και στους ορειβάτες, στοιχεία για τις συνθήκες του βουνού, και αυτό σχεδόν σε πραγματικό χρόνο». Το πώς θα γίνεται αυτή η κοινή χρήση των πληροφοριών δεν έχει αποσαφηνιστεί από την National Geographic Society στο δελτίο τύπου της. Σίγουρα όμως είναι μια καλή είδηση για τις αποστολές που επιχειρούν στα Everest και Nuptse, η οποίες πρέπει επί του παρόντος να είναι ικανοποιημένες με τις προβλέψεις και τα δεδομένα του σταθμού Tingri-Skekar στο Θιβέτ , σε υψόμετρο 4.302 μ. και 74 χλμ. βορειότερα.

Το 2008, μια ιταλική αποστολή είχε εγκαταστήσει ένα μετεωρολογικό σταθμό στο South Col στα 7.920 μ. κάτι που επέτρεψε τη λήψη δεδομένων online. Σήμερα όμως, ο ιστότοπος δεν λειτουργεί πλέον.

 

[osm_map_v3 map_center=”27.9680,86.9030″ zoom=”13″ width=”100%” height=”450″ map_border=”thin solid black” control=”fullscreen,scaleline”]

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...