Μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης της ανατολικής Ευρώπης με 215 εκατομμύρια μέλη, η askfm, δημιούργησε ένα νέο τύπο κρυπτογραφημένου νομίσματος το ASKT (κάτι ανάλογο των bitcoins). Και τι σκέφτηκε για να το διαφημίσει; Να αφήσει ένα κουτί με 500000 ASKT (αξίας 42000 ευρώ), στην κορυφή του Everest, προτρέποντας τους χρήστες της με το σλόγκαν «είστε αρκετά γενναίοι;», να …πάνε να τα πάρουν.
Έτσι οργάνωσε μια αποστολή στο Everest, με σκοπό να θαφτεί στην κορυφή το κουτί με τα ASKT, αλλά να που δεν πήγαν όλα καλά. Η αποστολή, που είχε οργανωθεί από την εταιρεία Seven Summits Treks, ανέβασε στην κορυφή τέσσερις Ουκρανούς που συνοδεύονταν από τρεις Sherpa, στις 14 Μαϊου. Οι Ουκρανοί έθαψαν το κουτί με τα νομίσματα κάτω από τα μαντήλια προσευχής της κορφής, μέσα σε άσχημο καιρό, με ομίχλη, ελαφριά χιονόπτωση και αέρα και αμέσως πήραν το δρόμο της επιστροφής.
Από εδώ αρχίζουν τα άσχημα και περίεργα. Οι Ουκρανοί αφήνουν πίσω τους Sherpa, δικαιολογούμενοι ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν ένα κινέζο ορειβάτη που είχε πρόβλημα με τη μάσκα οξυγόνου. Τελικά, σε άσχημη κατάσταση και με τον ένα Ουκρανό να έχει προσβληθεί από πνευμονικό οίδημα, η ομάδα διανυκτερεύει στο camp4 στα 7950μ. Όμως ένας Sherpa, ο Lam Babu 45 χρονών, δεν τα κατάφερε, χάθηκε και θεωρείται πλέον νεκρός. Οι πληροφορίες, που είναι συγκεχυμένες, λένε ότι υπέφερε από πρόβλημα στα μάτια, αλλά είναι άξιο απορίας πως ένας τόσο έμπειρος Sherpa, χάθηκε.
Την επόμενη μέρα, η askfm έστειλε ελικόπτερο στο camp2στα 6400μ. που παρέλαβε τους Ουκρανούς, ενώ ο CEO της εταιρείας δεν έδωσε καμία πληροφορία για τον χαμένο Sherpa. Παρ’ όλα αυτά η askfm, σκοπεύει να συνεχίσει την καμπάνια της για να μαζέψει 100 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να σπρώξει το νέο της νόμισμα στην αγορά.
Η πλατφόρμα askfm, με έδρα τη Λεττονία, έχει πάνω από 215 εκατ. χρήστες, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά και έφηβοι. Από τον Ιούνιο του 2010 που ξεκίνησε, η δημοφιλία της καλπάζει και οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς ελέγχουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους σε facebook και τουίτερ, επιβάλλοντας περιορισμούς, κατι που όμως δε γίνεται με το άγνωστο σε αυτούς askfm. Μέχρι το 2014, είχαν σημειωθεί εννέα αυτοκτονίες παιδιών 12 έως 17 ετών σε Αγγλία, Ιρλανδία και ΗΠΑ, οι οποίες σχετίζονταν με λεκτική κακοποίηση (bullying) που δέχονταν μέσω του σάιτ. Σε αντίθεση με άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, το ask.fm δεν προβλέπει την αναφορά προσβλητικών σχολίων, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ποιος κρύβεται πίσω από την ανώνυμη παρενόχληση.
65 χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση των Hillary και Norgay, τα κόκαλα τόσων και τόσων ορειβατών που χάθηκαν στα βουνά θα τρίζουν.