1995 – Κοράλλι. Η πρώτη διαδρομή Χ+ (8b+/8c) στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Τορέλλι στην Καλογριά.

Πριν 25 χρόνια, ελάχιστοι αναρριχητές χρησιμοποιούσαν τη Γαλλική βαθμολογία. Κυριαρχούσε η βαθμολογία UIIA και οι δυσκολότερες διαδρομές στην Ελλάδα δε ξεπερνούσαν το VIII+ (πρώτη διαδρομή VIII+ / 7a+/7b, στη Σπηλιά Νταβέλη το 1985, η «Αρχαίο Πνεύμα»).

Αρχές 90 σκαρφαλώθηκε ο ΙΧ βαθμός, για να έρθει το 93 με τη πρώτη διαδρομή που άγγιξε τον X (8b/8b+), την «Ιεροσυλία» στα βράχια της Καλογριάς, από τον Γιάννη Τορέλλι. Ο ίδιος δυο χρόνια αργότερα, το 95, σκαρφαλώνει την πρώτη πραγματικά Xου διαδρομή, την «Κοράλλι» Χ/Χ+ (8b+/8c), πάλι στη Καλογριά, βάζοντας ουσιαστικά την Ελληνική αναρρίχηση στη μοντέρνα εποχή της.

Περιοδικό cliff No4/95

Aναδημοσίευση από το περιοδικό “CLIFF” τεύχος Νο4 – Xειμώνας 1995 (σελ.68)
ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΔΕΚΑΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ (Χ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(κείμενο του Γιάννη Τορέλλι, φωτο του Χρήστου Πιλάλη)

σ. Α: οι βαθμολογίες που αναφέρονται στο κείμενο είναι αυτές που ίσχυαν το 95, όταν δηλαδή γράφτηκε. Από τότε οι περισσότερες από αυτές έχουν “πέσει” (το Κοράλλι θεωρείται πλέον 8a), χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει σε τίποτα τη σημασία τους και την ιστορικότητα τους.
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...