1,5 δισεκατομμύριο κ.μ. λιγότερα για τους ελβετικούς παγετώνες

Τους παγετώνες που ήξερες να τους ξεχάσεις

Η Ελβετική Ακαδημία Επιστημών δημοσίευσε πριν από λίγες εβδομάδες μια ετήσια έκθεση σχετικά με τη μεγάλη μείωση όγκου των ελβετικών παγετώνων, η οποίοι έχασαν 1,5 δισεκατομμύριο m3 πάγου, μόνο κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-2017.

Πόσο είναι αυτός ο πάγος; Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, θα μπορούσε να γεμίσει μια πισίνα 25 μέτρων για κάθε ελβετικό νοικοκυριό!

Η απώλεια πάγου αυτής της σεζόν, είναι η τρίτη χειρότερη μετά από αυτές των 2003 και 2011 και αντιστοιχεί στο 3% της μάζας τους. Ο κύριος λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι η έντονη ξηρασία και η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι παγετώνες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, είναι αυτοί του Bernese Oberland και του Valais, με μείωση 2 έως 3 μέτρων από το μέσο πάχος τους!

Αλλά και στο νότιο ημισφαίριο τα πράγματα για τους παγετώνες δεν πάνε καλά. Παρά το ότι ακόμα δεν έχει μπει το καλοκαίρι, παρατηρούνται μεγάλες αποκολλήσεις πάγων κοντά στον πορθμό του Μαγγελάνου (δες εδώ).

Το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων, που παρατηρείται σε όλο τον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες, αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στη μόλυνση, που είναι αποτέλεσμα της ολοένα και μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας για την τροφοδότηση της πάσης φύσεως υπερκατανάλωσης.

Αλήθεια, πόση από τη μείωση των παγετώνων αντιστοιχεί στα super-duper υλικά που κουβαλάς στα αγαπημένα σου βουνά;

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...