11/12/22 Παγκόσμια ημέρα του Βουνού. Τα Βουνά εκπέμπουν SOS!

pagosmia imera vounou
Πανό συλλογικότητας που αναρτήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού.

Εμείς οι ορειβάτες βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα βουνά να καταστρέφονται. Οι παγετώνες λιώνουν όλο και πιο γρήγορα, οι δρόμοι ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα, οι πλαγιές σκάβονται όλο και πιο βαθειά, όλο και περισσότερες κορφές και ράχες ισοπεδώνονται. Η ζωή πάνω στα βουνά (και στα ποτάμια και στις θάλασσες) εξοντώνεται.

Τα βουνά εκπέμπουν SOS. Εδώ και χρόνια. Εδώ και χρόνια όλα πάνε λάθος. Ποιος σχεδιάζει και ποιος πραγματοποιεί τη λεηλασία της φύσης; Ποιος και ποιοι μας οδηγούν στον όλεθρο;

Πολιτικοί, οικονομολόγοι, κρατικοί υπάλληλοι, μεγαλοστελέχη εταιρειών, αργυρώνητοι επιστήμονες, ομονοούν: τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά υπό έλεγχο, εμείς είμαστε εδώ και θα τα λύσουμε όλα. Όμως οι οικονομικοί κολοσσοί είναι αδηφάγοι, το ξέρουμε όλοι κι αυτοί κι εμείς. Δεν αρκούνται, ούτε μπορούν πλέον να μεγεθύνουν τον οικονομικό τους κύκλο μόνο μέσα από την επιβολή πλαστών αναγκών και την παραγωγή άχρηστων υπηρεσιών και αντικειμένων. Πραγματοποιούν έτσι μία συνολική επίθεση στο περιβάλλον, ένα σάλτο μορτάλε του καπιταλισμού.

Όμως σε αυτό το σάλτο μορτάλε συμπαρασύρεται όλη η ανθρωπότητα. Και έτσι η μόνη άμυνα των ανθρώπων είναι το σύνθημα να γίνει πράξη: να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, διεκδικώντας τις αποφάσεις για όλα όσα μας αφορούν, ξεκινώντας από τη φύση και τα οικολογικά ζητήματα. Δε χρειάζονται όμως πολλά λόγια. Χρειάζεται δράση. Ο καθένας μας ας επιλέξει ποια θα είναι αυτή και τι μπορεί να κάνει. Αλλά είναι επιτέλους καιρός να ξεπεράσουμε τις απάτες του παλιού κόσμου και να προσπαθήσουμε αυτό που μας λένε ότι είναι ακατόρθωτο. Αλλιώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το αδιανόητο∗.

Η φράση – προειδοποίηση, «αν δεν τολμήσουμε το ακατόρθωτο, θα έρθουμε αντιμέτωποι με το αδιανόητο», ανήκει στο ελευθεριακό και οικολόγο φιλόσοφο, Μάρεϊ Μπούκτσιν (1921 – 2006).
SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.