11/12 Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών. Αναβάσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

INTERNATIONAL MOUNTAIN DAY 2021

Η 11η Δεκεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Διεθνής Ημέρα Βουνού», για να φέρει στο προσκήνιο τη σημασία των Βουνών για τη ζωή όλων μας να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τους ορεινούς πληθυσμούς και τα οικοσυστήματα και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή τους.

Τα βουνά φιλοξενούν το 50% των ζωτικών σημείων της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, ενώ περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της γης βασίζεται στο νερό των βουνών για την επιβίωσή του.

Τα βουνά, όπως και κάθε απομονωμένη περιοχή, ως τόποι δυσπρόσιτοι και με ποικίλο ανάγλυφο, παίζουν ρόλο βιοαποθέματος και έχουν τεράστια σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσοι βιότοποι, σχεδόν αδιατάρακτοι έως τώρα από την ανθρώπινη παρουσία, απειλούνται από τη βιομηχανοποίηση και την εμπορευματοποίηση. Αιολικά εργοστάσια, κλείσιμο ρεμάτων, εξορύξεις, αποψίλωση, πυρκαγιές, τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις, είναι οι κίνδυνοι που τα απειλούν όλο κι περισσότερο και μας κάνουν να βλέπουμε αυτήν την μέρα σαν μια ευκαιρία για να στρέψουμε τα βλέμματα της κοινής γνώμης σ’ αυτά.

Βουνά όπως ο Κιθαιρώνας, ο Ελικώνας, η Γκιώνα, η Οίτη, τα Άγραφα, το Περιστέρι, το Άσκιο, το Βέρμιο, τα βουνά του Ασπροποτάμου, η Όχη, η Δίρφυς, η Ροδόπη και τόσα ακόμα (σχεδόν ΟΛΑ) είναι σε άμεσο κίνδυνο ή καταστρέφονται ήδη.
Έτσι το ΣΚ που μας έρχεται 11&12/12 δεκάδες σύλλογοι, συλλογικότητες και φορείς θα ανέβουν στα βουνά όχι για αναψυχή, αλλά για να στείλουν ένα μήνυμα για μαζική και συντονισμένη δράση αντίστασης για τους τόπους που απειλούνται, για την ίδια τη ζωή μας

Για να διαδώσουν και να προβάλλουν τις εικόνες και την έκταση της καταστροφής που ήδη έγινε ή ετοιμάζεται να γίνει.
Για να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο, που ακόμα δεν έχει καταλάβει τι απειλείται.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν στο inbox μας, έφτασαν τα εξής καλέσματα:

Γεωπάρκο της Σητείας. Οι Συνοδοί Βουνού Σητείας, η Κοινότητα Πραισού, ο πολιτιστικός Σύλλογος Πραισού, ο ΔΟΚΑΣ γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού και μας καλούν σε μια δράση ευαισθητοποίησης , που στόχο έχει να αναδείξει τα προβλήματα τους, με την δενδροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό Πραισό, το Σάββατο 11/12.
Σημείο συνάντησης από τη είσοδο του χωριού Κανένε στις 9:00 το πρωί. Απαραίτητος εξοπλισμός: τσάπα, γάντια, νερό.

Ελικώνας. Πεζοπορία διαμαρτυρίας
Χώστια-Τσάρουλα, Κυριακή 12/122021.
Με αφορμή την 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βουνού η Επιτροπή Πολιτών Χωστίων – Σαράντη και το Δίκτυο Βοιωτών Κόντρα στον Ενεργεικακό Παροξυσμό καλούν όλους τους φορείς της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλους τους απανταχού ενεργούς πολίτες, σε πεζοπορία διαμαρτυρίας. Σημείο συνάντηση στο χωριό Χώστια (Πρόδρομος), στις 10 το πρωί.

Παναχαϊκό. Η επιτροπή αγώνα Λεοντίου και η Αγωνιστική κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Νatura 2000, σας προσκαλεί εν όψη της παγκόσμιας ημέρας βουνών, σε ανάβαση στην κορυφή Πλακουτσό του Παναχαΐκου με στόχο την διαμαρτυρία και την αντίσταση στην εκβιομηχάνιση των βουνών μας από τις εταιρείες Αιολικής Ενέργειας. Η συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 12 Δεκ. στις 9:00 στην Ρακίτα. Η πορεία θα γίνει τόσο πεζοπορικά όσο και μηχανοκίνητα.

Διαβάστε ακόμα:  Ημέρα των Βουνών. Μεγάλη συγκέντρωση τη Δευτέρα 11/12 στην Αθήνα.

Πεζοπορία στο Οροπέδιο Λασιθίου, Κυριακή 12/122021
Έκκληση προστασίας των βουνών από τα αιολικά και την ερημοποίηση απευθύνουν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, και καλούν σε πεζοπορία στο Οροπέδιο Λασιθίου την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Στην δράση καλούν η κίνηση πολιτών Φυσητήρες, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πεζοπορία θα γίνει σε συνεργασία με τους ΕΟΣ Λασιθίου και Ηρακλείου.
Εκκίνηση από τη είσοδο του χωριού Πλάτη στις 8:30 το πρωί, προς την κορυφή Τούμπα Μούτσουνα σε υψόμετρο 1538 μ.
Διάρκεια: 5 ώρες. Βαθμός Δυσκολίας: 2 Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά υποδήματα και μπαστούνι, αντιανεμικό αδιάβροχο μπουφάν, καπέλο, πρόχειρο φαγητό και νερό.
Πληροφορίες – Συμμετοχή:
ΕΟΣ Ηρακλείου, Δικαιοσύνης 53, Δευτέρα έως Πέμπτη 20:30 – 22:30, τηλ. 2810-227609. ΕΟΣ Λασιθίου, μέχρι Παρασκευή 10 Δεκ. το βράδυ στα τηλ. 6948040401 & 6972667591.ΟΠΗ στο 6977471845 ώρες 10:00-14:00 και 18:00-20:00 μέχρι Παρασκευή 10 Δεκ. το βράδυ.

Φιλοπάππου. Σάββατο 11/12, 12:00 Συγκέντρωση – διαμαρτυρία στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Φιλοπάππου.

Κιθαιρώνας. Κυριακή 12/12, 10:00 Πεζοπορία διαμαρτυρίας, Βίλια – πηγή Γκούρα – Κιάφα Μούζα από το «Οδοιπορικό Ενάντια στη Λεηλασία των Βουνών και της Φύσης».
Διαδρομή: Βίλια – Πηγή Γκούρα – Κιάφα Μούζα – ράχη «Γεννήματα – Πέτρα Αετού».
Ώρα συνάντησης: 10:00
Σημείο συνάντησης: Η είσοδος των Βιλίων, 38°10’11.35″N 23°20’47.65″E. Διάρκεια (με επιστροφή στα Βίλια): 4-5 ώρες.
Υψομετρική διαφορά: 470 μ.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Παπούτσια πεζοπορίας/ορειβασίας, αντιανεμικό αδιάβροχο μπουφάν, σκούφος, πρόχειρο κολατσιό (π.χ. ξηροί καρποί, σταφίδες, φρούτα), νερό. Νερό υπάρχει και στην πηγή Γκούρα που θα συναντήσουμε.

Ριτσώνα. Τρέξιμο στις 11/12, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Βουνού για την προστασία της ορεινής φύσης αλλά και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνδεδεμένης με τα βουνά.
Το τρέξιμο δεν θα έχει αγωνιστικό χαρακτήρα αλλά χαρακτήρα προπόνησης και θα είναι περίπου 7 χιλιόμετρα. Σε γενικές γραμμές είναι βατή, κατά τόπους υπάρχουν σχετικές τεχνικές δυσκολίες.
Σημείο συνάντησης: διασταύρωση Ριτσώνας
Ώρα: 9.30
Εξοπλισμός: Παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό, αθλητικά ρούχα, αντιανεμικό, παγούρι με νερό.
Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid19.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974351684, 6946918465.

Ιεράπετρα. Το Κίνημα Ενεργών Πολιτών Ιεράπετρας σε συνεργασία με τον “Ιστό” μας καλεί να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού” και να πούμε ένα βροντερό Όχι στην επερχόμενη λεηλασία του ορεινού όγκου της Θρυπτής από τις εταιρείες εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών. Οι “Φερ’ το Φόκο” θα είναι στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας για μια συναυλία που θα σηματοδοτήσει την αρχή των εκδηλώσεων και των αγώνων ενάντια στη μη αναστρέψιμη καταστροφή των βουνών της περιοχής μας. Στην εκδήλωση θα διανεμηθεί το 50σέλιδο φυλλάδιο του Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια, όπου καταρρίπτονται όλα τα σαθρά επιχειρήματα της προπαγάνδας περί “πράσινης” ενέργειας των αιολικών πάρκων.
Σάββατο 11/12
Ώρα έναρξης: 19.00

Διαβάστε ακόμα:  Στη Δίρφη η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση του 2024.

Δίρφυς. Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, οι ΑΟΣ και ΕΟΣ Χαλκίδας, καλούν σε πεζοπορία στη Δίρφη.
Θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στις πλαγιές της Δίρφης, θα διασχίσουμε το αισθητικό δάσος της Στενής και θα καταλήξουμε στη Στενή.
Η πεζοπορία είναι εύκολη για αρχάριους, διάρκειας περίπου 3 ωρών έως το καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας, και θα δοθεί δυνατότητα επιστροφής από μονοπάτι 1,5 ώρας σε κυκλική διαδρομή προς τη Στενή ή επιβίβαση στο λεωφορείο και επιστροφή στο χωριό.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Αθλητικά παπούτσια ή μποτάκι, ζεστά ρούχα, σνακ και νερό.
Η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Στο λεωφορείο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα
6977537579 και 6948401277. Η αναχώρηση με πούλμαν την Κυριακή 12/12 από την πλατεία Αγ. Θεοδώρων στις 8πμ. στην Αθήνα και το σημείο συνάντησης είναι το γήπεδο της Άνω Στενής στις 10:30 το πρωί.

Κίρφη. Ο Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (ΟΦΙΣ) μας καλεί στην Κίρφη.
Η κορυφογραμμή της Κίρφης απειλείται με ισοπέδωση για την κατασκευή αιολικού εργοστασίου.
Ώρες Πορείας: 4,5+2 ( χρόνοι χωρίς στάσεις/2 ώρες η κορυφή).
Το σημείο συνάντησης είναι στις 9 το πρωί στο Ζεμενό, λίγα χιλιόμετρα πριν την Αράχωβα.

Νάουσα. Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 11.30, στην κεντρική πύλη του Πάρκου της Νάουσας, συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού και με χιλιάδες αιτίες, όπως τις πρόδρομες εργασίες που έχουν ξεκινήσει στο πολύπαθο Βέρμιο για την εγκατάσταση ακόμη 70 ανεμογεννητριών οι οποίες θα κάνουν οριστικά και ανεπανόρθωτα αγνώριστο το Βέρμιο. Η συγκέντρωση, με πορεία “μετά μουσικής” θα κατευθυνθεί στο Δημαρχείο. Τη συγκέντρωση στηρίζουν οι: ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, ΕΛΜΕ Ημαθίας, Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ΕΟΣ Νάουσας, Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νάουσας, Σύλλογος Εστιατόρων Νάουσας, Σωματείο Συνταξιούχων Νάουσας, Σωματείο Εργαζομένων Βαρβαρέσος, Σωματείο Οικοδόμων Νάουσας, Ωδείο Νάουσας, ”Ομάδα Ανταρτών” Νάουσας, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Νάουσας, Κυνηγετικός Σύλλογος Νάουσας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Αγροτικός Σύλλογος ‘Μαρίνος Αντύπας’, Σύλλογος για την διάδοση Εικαστικών Τεχνών Νάουσας, Σύλλογος Βέρμιο trail και SOS Βέρμιο.

Ζήρεια. Πεζοπορία στη Μικρή Ζήρεια από την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης την Κυριακή 12/12/2021. Αναχώρηση: 7.00πμ από Κρατητος 52 (Δίπλα στην ΕΛΝΣ). Επιστροφή: 7.00μμ στην Νέα Σμύρνη.

Η πεζοπορία στην Μικρή Ζήρεια, έχει στόχο την γνωριμία με το υπέροχο βουνό, την διατράνωση της θέλησης να μείνουν ελεύθερα τα βουνά και να μην μετατραπούν σε βιομηχανικές περιοχές παραγωγής ενέργειας. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το Κεφαλάρι και στην επιστροφή θα γίνει συλλογικό πικνικ, μουσική και κουβέντα. Δηλώσεις συμμετοχής: στο 6972209745 (Δημήτρης) ή 6976725642 (Αγγελική) και στο zervasdim@gmail.com.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...