110 αναβάσεις ήδη στο Everest. Αναμονή για το επόμενο “παράθυρο”.

Everest Nepal

Όπως αναμενόταν, μόλις τα σχοινιά φιξαρίσθηκαν από τους sherpas μέχρι την κορυφή του Everest, οι ορειβάτες εκμεταλλεύτηκαν ένα παράθυρο δύο ή τριών ημερών χωρίς δυνατούς ανέμους για να κάνουν κορυφή.

Το Everest έχει πλέον φέτος πάνω από 110 επιτυχημένες αναβάσεις, από τους περίπου 700 ορειβάτες (συμπεριλαμβανομένων και των sherpa) που αναμένεται να επιχειρήσουν τη Στέγη του Κόσμου. Οι υπόλοιποι έχουν ξεκινήσει ήδη από το Base Camp για να εκμεταλλευτούν το επόμενο παράθυρο που ξεκινά μετά τις 20 ή 21 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Χριστίνα Φλαμπούρη (που έκανε το Lohtse την Τρίτη 14/5, μαζί με τον Συκάρη) και Βανέσα Αρχοντίδου, έχουν ξεκινήσει και αυτές για την τελική προσπάθεια.

Εκτός από τα ευχάριστα υπάρχουν και οι θάνατοι. Ένας ορειβάτης βρέθηκε σήμερα νεκρός μέσα στο αντίσκηνο του στο south col στα 7950μ. και ένας ακόμα είναι αγνοούμενος.
Στο Lhotse άφησε την τελευταία του πνοή προχθές 14/5 και ο Βούλγαρος Ivan Yuriev Tomov. Ο Tomov, που έκανε κορυφή προχθές, χωρίς οξυγόνο και χωρίς τη βοήθεια Sherpa, υπέφερε από την ασθένεια του υψομέτρου (πνευμονικό οίδημα). Πέθανε κατά την κατάβαση στο camp 4. Ο Tomov είχε στο ενεργητικό του δυο οκτάρες και ο θάνατος του δείχνει τη μεγάλη διαφορά που κάνει η υποστήριξη από Sherpas και φιάλες οξυγόνου.

Επιπλέον, το Everest ER (το ιατρείο που εξυπηρετεί το base camp του Everest), δουλεύει διπλοβάρδιες. Από την αρχή της σαιζόν (35 ημέρες) έχουν ξεπεράσει τα 500, τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας και που αφορούν κρυοπαγήματα και πνευμονικό οίδημα. Οι υπεύθυνοι του ιατρείου αναμένουν αύξηση των περιστατικών τις επόμενες ημέρες, που ο μεγάλος όγκος των ορειβατών θα επιχειρήσει κορυφή. Φυσικά αυτό οφείλεται στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό μη έμπειρων ορειβατών που επιχειρούν στο βουνό.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...