10 χρόνια πριν… 10 χρόνια μετά.

aiolika

2009 είχαμε ανέβει στην Τρανταφυλλιά για ένα αφιέρωμα στα βουνά γύρω από τον Κρικελοπόταμο, όταν φτάνοντας στην κορυφή, μέσα στην ομίχλη, διακρίναμε ένα πεσμένο ανεμούριο.

Είναι δυνατόν; αναρωτηθήκαμε. Υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθεί εδώ πάνω αιολικό πάρκο; Κάτω στο χωριό μας το επιβεβαίωσαν: «Αυτοί το ανεβάζουν, εμείς το ρίχνουμε. Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να λεηλατηθεί ο τόπος μας». Λίγες ημέρες μετά, παρακολουθώντας μια συνέντευξη της υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής συνειδητοποίησα το μέγεθος της απειλής. «Αιολικά πάρκα παντού;», ρωτούσε ο έγκριτος δημοσιογράφος. «Βέβαια παντού, εκτός από τις προστατευόμενες περιοχές», απαντούσε χαμογελώντας η υπουργός.

Όλα προς εκμετάλλευση λοιπόν, ακόμα και οι απότομες κορφές σαν τη Τριανταφυλλιά. Σε συνδυασμό με το «φράγματα παντού», που είχε ήδη δρομολογηθεί, δεν έμεινε καμία αμφιβολία για το μέλλον που επιφυλάσσουν στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση σε εμάς. Έτσι μέσα στα πλαίσια του αφιερώματος (Ανεβαίνοντας τ.54/2009), δημοσιεύσαμε και τα παρακάτω δυο κείμενα που αξίζει και τα δυο να (ξανα)διαβαστούν, αφού παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα: το ένα από τους The New York Times και εστιάζει στη διαφθορά της αιολικής βιομηχανίας και το δεύτερο ένα απόσπασμα από το «Μανιφέστο του DARMSTADT, όπου το Darmsadt είναι μια περιοχή της Γερμανίας όπου υποφέρει από τις αιολικές εγκαταστάσεις. Το 2009 εκεί, πάνω από 100 επιστήμονες συνέταξαν και υπόγραψαν ένα μανιφέστο ενάντια στην επέκταση της αιολικής βιομηχανίας κρούοντας το καμπανάκι.

Από τότε πέρασαν 10 χρόνια, 10 χρόνια ασυγχώρητης αδράνειας της ορειβατικής κοινότητας. Αλλά έστω και στο παρά 5, κάτι δείχνει ότι αλλάζει.


Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στα Κανάρια Νησιά αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Με τις ταχύτητες τους να φτάνουν ακόμα και τα 60 χλμ. ανά ώρα, εκτός από τους εραστές του αθλήματος, οι άνεμοι έλκουν τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων – και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι 55 τουρμπίνες που έχουν τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών στο Πόζο Ιζκουιέρντο είναι τα λευκά σύμβολα μιας ακμάζουσας βιομηχανίας με πολλές δυνατότητες, τόσο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όσο και –δυστυχώς– για διαφθορά.

Η πόλη της Σάντα Λουτσία Τιρατζάνα, όπου κάθε χρόνο οργανώνονται πρωταθλήματα γουίντσερφινγκ, φέτος δέχθηκε χτυπήματα ανέμων που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η ισπανική αστυνομία εντόπισε πληθώρα παραβάσεων στα σχέδια κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή. Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του δημάρχου, πέντε δημοτικών αξιωματούχων και δύο κατασκευαστών αιολικών πάρκων για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, καταπάτηση γης και άλλα. Κίνητρο για όλες τις έκνομες πράξεις τα σαράντα εκατομμύρια επιδοτήσεων της Ε.Ε.

Ερευνες

Η αστυνομική έρευνα, όπως και άλλες που πραγματοποιούνται αυτόν τον καιρό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ, ρίχνει άπλετο φως στον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται ο τομέας της αιολικής ενέργειας που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σίγουρα την ανάπτυξη επιταχύνουν και τα οικονομικά βοηθήματα και επιχορηγήσεις της Ε.Ε.
Στην Ευρώπη επιχορηγήσεις ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ δίνονται σε διάφορα προγράμματα «πράσινης ενέργειας». Αυτό το πακέτο ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί έως το 2013. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό για ένα νέο κλάδο που σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος, προωθείται και ενισχύεται οικονομικώς επειδή «μοιάζει» να είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Σίγουρα το εύκολο και υψηλό κέρδος λειτουργεί ως μαγνήτης για απατεώνες, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες που θέλουν κυριολεκτικώς να πουλήσουν αέρα…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ωστόσο, επισημαίνει ότι τα προβλήματα είναι λίγα και οι περιπτώσεις διαφθοράς ακόμα λιγότερες, ενώ ο τομέας δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες ρυθμιστικών κανονισμών.

Πολλοί επικριτές της αιολικής ενέργειας, υποστηρίζουν ότι όλος ο τομέας βασίζεται τόσο πολύ στις επιχορηγήσεις που είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε όσους θέλουν να κερδίσουν με μη νόμιμους τρόπους. Οι αστυνομικές αρχές πολλών κρατών είχαν «δουλειές» τον τελευταίο χρόνο. Φέτος πέντε Κορσικανοί φυλακίστηκαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο για την κατάχρηση 1,54 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Στην Ιταλία συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα 15 άτομα κατά την επιχείρηση «Ανεμοδαρμένα Υψη». Οι συλληφθέντες είχαν δημιουργήσει μία «πυραμίδα» για να καταχραστούν ποσά που προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα βοηθήματα της Ε.Ε. που δίνονται για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Στην επιχείρηση «Αίολος» στη δυτική Σικελία, με την ολοκλήρωση της οποίας συνελήφθησαν επτά άτομα, αποδείχθηκε ότι το οργανωμένο έγκλημα εισέβαλε και στον χώρο της πράσινης ενέργειας. Όπως αποδείχθηκε, τα μέλη της συμμορίας «λάδωσαν» δημοτικό σύμβουλο με 75.000 ευρώ και μία… Μερσεντές για να ψηφίσει υπέρ της κατασκευής αιολικού πάρκου.

The New York Times


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ DARMSTADT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Προωθείται ένας τύπος τεχνολογίας προτού εκτιμηθούν επαρκώς η αποτελεσματικότητα και οι συνέπειές της. Έχει επιτραπεί η βιομηχανική μεταμόρφωση πολιτιστικών τοπίων που εξελίχθηκαν μέσω αιώνων ή και ολόκληρων περιοχών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζουν αφόρητα κοντά σε μηχανές καταπιεστικών διαστάσεων. Νέοι άνθρωποι μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου φυσικά τοπία κατακερματίζονται σε τραγικά απομεινάρια.

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια οι Γερμανοί πολιτικοί πιέζονται να αντιδράσουν σε επείγοντα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον και να πάρουν μέτρα προφύλαξης, έτσι έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν σήμερα μια εντελώς εσφαλμένη αποτίμηση της αιολικής ενέργειας. Αυτό επέτρεψε στην αιολική ενέργεια να καθιερωθεί στην κοινή γνώμη ως ένα είδος συνολικής λύσης που υποτίθεται ότι συνεισφέρει αποφασιστικά σ’ ένα καθαρό περιβάλλον και αποτελεί μια εγγυημένη πηγή ενέργειας για το μέλλον, ικανή να αποτρέψει μια κλιματική καταστροφή και τους πυρηνικούς κινδύνους. Αυτή η λανθασμένη εικόνα δημιουργεί ελπίδες και οδηγεί σε μια γενική αποδοχή της χρήσης της αιολικής ενέργειας που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δε ζητάει κανείς από τον κόσμο να κάνει οικονομία στην κατανάλωση.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στην πυκνοκατοικημένη μας χώρα αποσιωπούνται, η επιστημονική γνώση αγνοείται και η κριτική στην αιολική ενέργεια θεωρείται ταμπού. Μαζί με ομάδες απερίσκεπτων καιροσκόπων, μια πολιτική με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη επιτυχία κατάφερε να ανοίξει το δρόμο με τον ακόλουθο τρόπο: με τις τροποποιήσεις της χωροταξικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, η ύπαιθρός μας μένει σχεδόν απροστάτευτη απέναντι στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, και έτσι αφήνεται στο έλεος της υλικής εκμετάλλευσης από τους επενδυτές κεφαλαίων. Ταυτόχρονα άνθρωποι που εκτίθενται άμεσα σε αυτήν την τεχνολογία, την εχθρική για τον άνθρωπο, έχουν σε μεγάλο βαθμό στερηθεί του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους να εκφέρουν άποψη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.