23.11.2010
Nepal, Periche (4371m.)

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ αποφασίζουμε να φύγουμε από την πλέον άδεια τραπεζαρία του Lodge. Τα φώτα και η σόμπα που καίει ξερή κοπριά από Yak έχουν σβήσει και ο χώρος αρχίζει να παγώνει. Ο πυρετός και η μαζεμένη κούραση δε μας αφήνει και πολλά περιθώρια, μόνο ξεκούραση… Με τον φακό κεφαλής και την ανάσα μου να χνωτίζει το δωμάτιο ετοίμασα τα πράγματά μου για αύριο και κάθησα να γράψω λίγα λόγια για να στείλω το πρωί στην Ελλάδα. Ο Νίκος μου λέει: «Θέλει προσοχή. Δύο μέρες ακόμη και τελειώσαμε!». Προσπαθεί να δώσει ο ένας στον άλλο δύναμη, αυτό άλλωστε γίνεται από την πρώτη μέρα.

Δύο μέρες ακόμα, σκέφτομαι κι εγώ, και …τέλος! Δεν καταλάβα πώς πέρασε ο καιρός, μετά από τις δύο πρώτες μέρες μετρούσα μόνο τα etapes. Οι δυσκολίες εμφανίστηκαν μόλις άρχισε να μεγαλώνει το υψόμετρο, περισσότερη κούραση, δύσκολος ύπνος, κρύο και η μαζεμένη κούραση όλων των προηγούμενων ημερών. Τόσες μέρες εδώ και δεν έχω δει τι εικόνες έχω κάνει, το να φορτίζεις μπαταρίες σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι και ότι πιο εύκολο, το μόνο που προλαβαίνω είναι να στείλω μερικές εικόνες και να προσπαθήσω να φορτίσω πάλι τα μηχανήματα για την επόμενη μέρα.
Να που τελειώνει όμως, πριν καλά καλά να το καταλάβουμε. Ο Νίκος λέει γελώντας ότι τελικά δεν παλεύουμε με το βουνό αλλά με τα μικρόβια. Έχουμε τόσες μέρες πυρετό, αλλά βρίσκουμε κουράγιο και κάνουμε αστεία ο ένας στον άλλο. Και οι δύο περιμένουμε να έρθει η ώρα να έρθουμε στην Ελλάδα, να δούμε τους φίλους μας και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Σαν χθες μου φαίνεται που συναντηθήκαμε στο Ελ. Βενιζέλος. Γνώριζα τον Νίκο μόνο μέσα από τις φωτογραφίες, συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες για τα του αγώνα, και μετά ένα γειά και μια χειραψία στο αεροδρόμιο. Με το ξεκίνημα του αγώνα και όσο περνούσαν οι μέρες και τον παρακολουθούσα, κατάλαβα πως αυτός ο άνθρωπος έχει πολύ δύναμη μέσα του. Κάποιος μου είχε πει μερικές μέρες πριν «Μη φοβάσαι, θα έχεις τον Νίκο εκεί και όλα θα πάνε καλά». Όντως, έτσι έγινε. Δύο μέρες μείνανε, και με λίγη προσοχή θα τερματίσουμε και οι δυο!

Νιώθω πολύ τυχερός που κατάφερα και έζησα αυτή την εμπειρία, εκεί στο Νεπάλ, με τον Νίκο να τρέχει. Εντυπωσιακό!
Θα μπορούσα να κάτσω και να γράφω ατέλειωτες σελίδες με ιστορίες και περιπέτειες, αλλά δεν είμαι συγγραφέας, είμαι φωτογράφος. Η δική μου πένα, είναι ο φακός της φωτογραφικής μηχανής μου. Και το καλύτερο που μπορώ να κάνω, είναι να μιλήσω με τις εικόνες που κατόρθωσα να αποτυπώσω.

Periche, 23.11.2010
Γκιριτζιώτης Μπάμπης

ABOUT

Ο Μπάμπης Γκιριτζιώτης είναι ένας από τους επαγγελματίες φωτογράφους που απαρτίζουν την GOexperience μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την φωτογραφία και το video. Το βασικό τους κοινό στοιχείο είναι η αγάπη τους για το βουνό και τα outdoor αθλήματα.
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία το 2001. Εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης, σε ταξιδιωτικά περιοδικά, εφημερίδες και εκδοτικούς οίκους ταξιδεύοντας για αρκετά χρόνια σε χώρες της Αφρικής, στα Βαλκάνια, στην Ασία και την Ευρώπη. Το 2006 επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη όπου συνεχίζει να συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες της πόλης. Τον επόμενο χρόνο καλύπτει φωτογραφικά τον πρώτο του αγώνα oρεινού τρεξίματος στην περιοχή της Ροδόπης για λογαριασμό Κυριακάτικης εφημερίδας της Θεσσαλονίκης.
Συνδυάζοντας την αγάπη του για την φωτογραφία και το ενδιαφέρον του για το βουνό δημιουργεί την GO MRP, μία ομάδα φωτογράφων που καλύπτουν αρχικά αγώνες ορεινού τρεξίματος, ξεκινώντας έτσι μια μακροχρόνια συνεργασία με τις σημαντικότερες διοργανώσεις του χώρου (Olympus Marathon, Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου Ε.Ο.Σ., Rodopi Ultra Trail, VFUT, Sfendami Festival, Ziria Cross Country Race, Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης), ενώ σύντομα μπαίνει και στον χώρο του mountain bike, του downhill, του ορειβατικού σκι και της αναρρίχησης.
Τo 2010 και τo 2011 οργανώνει δύο αποστολές φωτογραφικής και δημοσιογραφικής κάλυψης του αγώνα Solu Khumbu Trail στο Νεπάλ, ακολουθώντας τους δύο Έλληνες αθλητές ορεινού τρεξίματος Νίκο Καλοφύρη και Ναταλία Παπουνίδου. Πεζοπορώντας για 15 ημέρες, σε υψόμετρο 1.950-5.500m και διανύοντας συνολικά 300 χλμ, παρείχε καθημερινή ενημέρωση σε ελληνικά περιοδικά και websites που ασχολούνται με τον ορεινό αθλητισμό.
Τον χειμώνα του 2012 καλύπτει την κατάβαση του Σλοβένου σκιέρ Davo Karnicar από την κορυφή του Ολύμπου και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς σε συνεργασία με την Salomon Hellas ταξιδεύει στο Font Romeu της Γαλλίας για την κάλυψη του event ορεινού τρεξίματος «Κillian’s Classik”.
To 2012 ξεκινά η συνεργασία της GOexperience με την The North Face με σκοπό να καλύψει για το 2012 και το 2013 το φεστιβάλ αναρρίχησης της Καλύμνου “The North Face Kalymnos Climbing Festival», ενώ ακολουθούν διάφορα projects φωτογραφίας και παραγωγής video σε συνεργασία με την The North Face Ελλάδος. Μεταξύ αυτών, πραγματοποιείται τον χειμώνα του 2013 ένα ιδιαίτερο project με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Στύλλα, μέλος της ομάδας The North Face Ελλάδος, με τίτλο «Τhe North Face of Mount Olympus» και σκοπό την εξερεύνηση της βόρειας πλευράς του Ολύμπου.
Το καλοκαίρι του 2014 ξεκινά την οργάνωση και καταγραφή ενός ακόμη project. Πρόκειται για μια σειρά χρονομετρημένων διαδρομών FKT (“Fastest Known Time”) που θα πραγματοποιηθούν στον Όλυμπο από τον πολλά υποσχόμενο αθλητή ορεινού τρεξίματος Αλέξανδρο Φωτιάδη.
Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2014 ακολουθούν ο αγώνας UTMB στην Γαλλία όπου θα αποτυπώσει την προσπάθεια του Νίκου Καλοφύρη αθλητή της The North Face, η κάλυψη του 3ου The North Face Kalymnos Climbing Festival, μια σειρά από αγώνες ορεινού τρεξίματος και ορειβατικού σκι.