Συστήθηκε και έκανε και την πρώτη (πανηγυρική) της συνεδρίαση προχθές 18/7, η τριμερής Επιτροπή που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η Επιτροπή έχει σκοπό να συντάξει φάκελο, προκειμένου ο Όλυμπος να μπει στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, θα τεθεί υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με συγκεκριμένες χρήσεις γης και ταυτόχρονα όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας θα συμπεριληφθούν στο φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την υποψηφιότητα.
Η Επιτροπή, θα υποστηρίξει την πρόταση, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά – υλική και άυλη – του Ολύμπου, που καταγράφηκε στα ομηρικά έπη και άλλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς, ενώ στα περιβαλλοντικά κριτήρια θα προβληθεί η υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα. Η κατάθεση του φακέλου θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023 και η χρηματοδότηση του θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Όλυμπο, ήδη από το 1981, η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Μια διάκριση που με το ζόρι κρατά, αφού το Ελληνικό Κράτος, παρά τι ότι έχει ανακηρύξει τον Όλυμπο «Εθνικό Δρυμό» από το 1938, πρωτοτυπώντας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει καταθέσει στην UNESCO κανονισμό προστασίας (το Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται εδώ και χρόνια δηλαδή!), κάτι που η UΝESCO απαιτεί.
Έτσι ο Όλυμπος, είναι ίσως ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός με παγκόσμια αναγνωρισμένη οικολογική αξία, όπου δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας, ούτε προσωπικό φύλαξης με δικαιοδοσία ελέγχου και οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει σχεδόν ότι θέλει: να πετάξει με ελικόπτερο στον πυρήνα, να ανοίξει δρόμους και να χτίσει αυθαίρετες κατασκευές, να ανέβει με το όχημα του στις ψηλές κορυφές κλπ. Και δυστυχώς καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε σε ένα Υπουργείο που ο Υφυπουργός κάνει ενέργειες προστασίας του Ολύμπου, ενώ ο προϊστάμενος Υπουργός κάνει τα πάντα, προκειμένου όλα τα υπόλοιπα βουνά να μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες.
Οπότε αν οι «αρμόδιοι» συνεχίσουν με την ίδια τακτική και ρυθμό και δεν μας εκπλήξουν ευχάριστα, προβλέπουμε όχι να μην εγκριθεί η υποψηφιότητα, αλλά να μας πετάνε έξω και από εκεί που είμαστε ήδη!