Ορειβατικός σύλλογος, τρώει πρόστιμο για αυθαίρετο χιονοδρομικό!

Εκεί στον κάμπο το τερμάτισαν...

Ο Κίσαβος είναι απέναντι από τον Όλυμπο και κάτω από τον Κίσαβο υπάρχει ο κάμπος, με την πόλη του τη Λάρισα. Ο ορειβατικός σύλλογος της Λάρισας (ΕΟΣ Λάρισας) ή μάλλον κάποια μέλη του,  αναλογιζόμενοι ότι αν  κάτι λείπει από το όμορφο βουνό, αυτό είναι ένα χιονοδρομικό κέντρο, αποφάσισε, πέραν πάσης λογικής, να κατασκευάσει για αρχή μια πίστα (από τις πολλές φανταζόμαστε). Τι κι αν τα τελευταία χρόνια το χιόνι είναι λιγοστό, τι κι αν το υψόμετρο του βουνού είναι χαμηλό, τι κι αν δεν υπήρχε μελέτη και έγκριση, τα μέλη του Δ.Σ. το είχαν αποφασίσει. Και το έκαναν πράξη!

Η ιστορία έχει ως εξής: στην κορυφή του Κίσαβου υπάρχει ένα ξωκλήσι και λίγο πιο χαμηλά μια κεραία του ΟΤΕ, όπου φτάνει ένας κατεστραμμένος και σε αχρηστία χωματόδρομος. Ακόμα χαμηλότερα υπάρχει το καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας και ακόμα πιο χαμηλά το γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου (γενικά ένας άτυχος συνδιασμός όλα αυτά όπως θα διαπιστώσετε). Και με το σκεπτικό ότι καλή η πίστη, αλλά μη ξεποδαριαζόμαστε κιόλας, οι μοναχές ζήτησαν πέρσι το καλοκαίρι να γίνει ο χωματόδρομος και πάλι βατός, κάτι το οποίο εγκρίθηκε από κάποια αρμόδια υπηρεσία (αλίμονο) και στάλθηκε μπουλντόζα για τα περαιτέρω. Τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΣ Λάρισας, είδαν την ευκαιρία: «μάστορα, δεν μας ισιώνεις και λίγο εδώ το μέρος, που μας έχει φαει η πέτρα» και πράγματι, έχοντας και σαν «οδηγό» τα σημάδια του εθνικού μονοπατιού Ο2, έτοιμη μια πίστα πάνω από το καταφύγιο τους (που είναι κάτω από την κεραία). Φέρνανε και ένα μικρό ρατράκ να πατάνε το χιόνι το χειμώνα που μας πέρασε και που είχε αρκετό χιόνι μετά από χρόνια και όλα καλά!

Όμως όσο κι αν είμαστε η χώρα της αυθαιρεσίας που πάντα νομιμοποιείται, το πράγμα παραήταν χοντρό. Μετά από επώνυμες καταγγελίες που έγιναν στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, αυτό στέλνει το Δασαρχείο, που στην αυτοψία του διαπίστωσε «…επέμβαση σε δημόσια χορτολιβαδική έκταση, μήκους 1 χλμ. και πλάτους που ποικίλλει από 4 έως 5 μέτρα», ενώ «την παράνομη πράξη τέλεσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ., ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Χρήστο Καραμπούζη» (ο οποίος είναι και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας  Θεσσαλίας, παρακαλώ). Έτσι, για την αξιόποινη (και εξωφρενική θα συμπληρώναμε) αυτή πράξη «…υπεβλήθη μήνυση κατά του Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Λάρισας, ενώ για τη ζημιά που προκλήθηκε στο περιβάλλον υπεβλήθη πρόστιμο 3.380, 23 ευρώ».

Η ιστορία, που μοιάζει περισσότερο με ανέκδοτο, τελειώνει προς το παρόν εδώ και το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: μπορείς και συ να φτιάξεις ένα χιονοδρομικό. Θα σου στοιχίσει μερικά μεροκάματα και το πολύ ένα χιλιάρικο το στρέμμα.

Και μη μας κατηγορήσετε για το ύφος μας. Στην ωραία μας πατρίδα, μπορείς να επιβιώσεις μόνο αν βλέπεις τη γελοία πλευρά των πραγμάτων.

Πηγή και φωτό: εφημερίδα Ελευθερία

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...