Μελετήστε τη διαδρομή σας. Πριν αφήσετε το μονοπάτι, εξασκηθείτε στην ανάγνωση τοπογραφικών χαρτών σε μια διαδρομή που γνωρίζετε καλά. Αντιστοιχίστε ισοϋψείς καμπύλες σε οικείο πεδίο και θα καταλάβετε πώς φαίνονται τα ορόσημα πάνω στο χάρτη: οι κορυφές είναι σαν κέντρα στόχου, τα ποτάμια και οι κοιλάδες δημιουργούν στενά V με κατεύθυνση προς τα ανάντη (πάνω) και οι κορυφογραμμές δημιουργούν κλειστά U που δείχνουν προς τα κάτω. Όσο πιο κοντινές είναι οι ισοϋψείς, τόσο πιο απόκρημνη είναι η πλαγιά. Οι χάρτες με μικρή κλίμακα (1:25.000) και τα στενά διαστήματα μεταξύ ισοϋψών (περίπου 12 μέτρα σε ορεινό πεδίο) είναι τα πιο ακριβή εργαλεία πλοήγησης. Οι περισσότεροι χάρτες για τα ελληνικά βουνά όμως είναι σε κλίμακα 1:50000.
Διατηρήστε τη θέση σας. Παρακολουθείτε τη θέση σας πάνω στο χάρτη ελέγχοντάς τον συνέχεια. Έχετε το νου σας για ορθοπλαγιές, κοιλάδες, μονοπάτια και ποτάμια. Χρησιμοποιείτε περιφερειακά χαρακτηριστικά ως “κουπαστές” για να διατηρείτε την κατεύθυνσή σας και μετωπικά στοιχεία (όπως η διάσχιση μιας ρεματιάς) ως “στοιχεία προς σύλληψη” για να σηματοδοτείτε την πρόοδό σας. Εγκλωβιστήκατε σε ένα δάσος χωρίς ορατότητα; Παρατηρήστε αν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε και επιβεβαιώστε ότι η κλίση σας αντιστοιχεί στις ισοϋψείς του χάρτη.
Βρείτε το σημείο που βρίσκεστε
Χαθήκατε; Ξαναβρείτε το δρόμο σας τριγωνίζοντας τη θέση σας χρησιμοποιώντας ορατά ορόσημα κι ένα χάρτη.
1) Πριν σημειώσετε τις πλευρές του τριγώνου, προσαρμόστε την πυξίδα σας ώστε να εξαλείψετε την απόκλιση της μαγνητικής βελόνας από τον πραγματικό Βορρά. Ευτυχώς στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης απόστασης από το βόρειο μαγνητικό πόλο, η μαγνητική απόκλιση είναι ελάχιστη, σχεδόν χωρίς σημασία.
2) Κρατήστε την πυξίδα στην παλάμη σας και κατευθύνετε τη βελόνα της “κατεύθυνσης πορείας” προς ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, όπως μια κορυφή. Περιστρέψτε το καντράν μέχρις ότου το βέλος προσανατολισμού να ευθυγραμμιστεί με την κόκκινη βελόνα.
3) Ευθυγραμμίστε την πυξίδα πάνω στο χάρτη, έτσι ώστε ο μαγνητικός Βορράς να ταυτιστεί με τις κάθετες γραμμές του πλέγματος.
4) Κουνήστε την πυξίδα έτσι ώστε η ακμή της να διαπερνά την κορυφή. Με το βέλος προσανατολισμού ταυτισμένο με τη μαγνητική βελόνα, τραβήξτε μια γραμμή κατά μήκος της ακμής στο σημείο που νομίζετε πως βρίσκεστε.
5) Σημαδέψτε ένα δεύτερο ορόσημο και χαράξτε τη γραμμή του πάνω στο χάρτη. Η θέση σας είναι εκεί όπου τέμνονται αυτές οι γραμμές. Όσο περισσότερο προσεγγίζουν οι γωνίες τις 90 μοίρες, τόσο πιο ακριβής είναι η εύρεση της θέση σας.