Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
ΛΑΓΚΑΔΑ
Κυριακή 25/04/10 16:25
lagada-97

Η Λαγκάδα απλά είναι ένα πεδίο που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί. Έχει καλό βράχο, είναι σε βουνό και το καλοκαίρι έχει δροσιά, το τοπίο είναι πολύ όμορφο, έχει δεκάδες διαδρομές και σε όλες τις δυσκολίες, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και γρήγορη και τέλος η γύρω περιοχή είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες.

.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Στο Ταΰγετο και συγκεκριμένα πάνω στο δρόμο Σπάρτης - Καλαμάτας στο 14οχλμ. όπου υπάρχει και πάρκινγκ, λίγο πάνω από το χωριό Τρύπη.

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Υπάρχουν πέντε επιμέρους πεδία: πάνω και δεξιά από το πάρκινγκ (όπως κοιτάτε προς Καλαμάτα) το δημοφιλές «Αλώνι» (5'), πάνω και δεξιά από το Αλώνι, οι εντυπωσιακές «Πετσάνες» με τη μεγάλη Σπηλιά να ξεχωρίζει (άλλα 5'), ενώ αριστερά του δρόμου υπάρχουν τα –παραμελημένα είναι αλήθεια- βράχια «Τουρλίτσα», «Στάνη» και «Ποτάμι» (το τελευταίο είναι νέο σχετικά πεδίο που εξόπλισε ο Γιάννης Τορέλλι).
Στην «Τουρλίτσα» πηγαίνουμε ξεκινώντας από το πάρκινγκ και στο πρώτο άνοιγμα που θα βρούμε στην προστατευτική μπάρα του δρόμου κατεβαίνουμε κάτω έως τα βράχια που είναι ακριβώς απέναντι.
Στη «Στάνη» προχωράμε στο δρόμο και λίγο πιο πάνω βρίσκουμε στο δεξί μας χέρι πάρκινγκ, όπου τα βράχια είναι ακριβώς δίπλα.
Τέλος στο «Ποτάμι» φτάνουμε αν ακολουθήσουμε για 300μ. το δρόμο μετά το πάρκινγκ, όπου θα βρούμε χωματόδρομο κλειστό με πόρτα από τον τσοπάνη.  Την περνάμε και κατεβαίνουμε στην κοίτη. Μόλις φτάσουμε σε αυτή περνάμε απέναντι για να προσεγγίσουμε τα βράχια μετά από 3’ περπάτημα. Έχουν Β.ΒΔ προσανατολισμό οπότε είαι ιδανικά για καλοκαίρι.

 

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΟΝΗ

Δίπλα στο Αλώνι και μόλις 5’ πάνω από το πάρκινγκ του δρόμου, ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει κατασκευάσει ένα μικρό ξύλινο καταφύγιο, όπου μπορούν να κοιμηθούν λίγα άτομα, σε συνεννόηση πάντα με τον ΕΟΣ Σπάρτης ή αν θέλετε υπάρχει χώρος για δυο τρεις σκηνές. Φυσικά υπάρχουν ξενοδοχεία τόσο στη Σπάρτη, όσο και στο Μυστρά, όπως και κάμπινγκ.

 

ΕΠΟΧΗ - ΣΚΙΑ

Η Λαγκάδα είναι ένα πεδίο, ιδανικό για καλοκαίρι. Ιδανική περίοδος είναι από τον Απρίλη (αρκεί η μέρα να είναι ζεστή) έως και τον Οκτώβρη. Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο όσο ζεστή κι αν είναι η μέρα, εδώ ο αέρας παραμένει πάντα δροσερός. Άλλωστε, ανάλογα με την ώρα, μπορείτε να διαλέξετε το πεδίο που σας βολεύει. Γενικά ο προσανατολισμός της περιοχής είναι νότιος, αλλά τα επί μέρους βράχια «κοιτάνε» προς διάφορες κατευθύνσεις. Έτσι στο «Αλώνι» που είναι και το πιο δημοφιλές μάλλον πεδίο, ο προσανατολισμός είναι ανατολικός, που σημαίνει σκαρφάλωμα τις ζεστές μέρες μετά το μεσημέρι και το αντίθετο τις κρύες μέρες, ενώ  στις  διαδρομές αριστερά της μεγάλης Σπηλιάς στις Πετσάνες το αντίθετο. Στη μεγάλη Σπηλιά η καλύτερες ώρες είναι οι απογευματινές.

 

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αν ανοίξετε νέα διαδρομή, φροντίστε να έρθετε σε επικοινωνία με τον ΕΟΣ Σπάρτης και τηρείστε τη μέθοδο ασφάλισης του πεδίου: 10άρια ανοξείδωτα βύσματα και δύο ανοξείδωτα -επίσης 12άρια- για το ρελέ.
Θα χρειαστείτε και ένα χάρτη: Ταΰγετος 1:50000 εκδ. Ανάβαση.

 

INFO

Βουνό: Ταΰγετος
Περιοχή: Λακωνία
Καλύτερη εποχή: Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο
Υλικά: 15-20 Σετάκια
Σχοινιά: 60μέτρα (70 για τις Πετσάνες)
Προσανατολισμός: Νότιος, Ανατολικός.
Δυσκολίες: Από 5a έως 7c+
Αριθμός Διαδρομών: 69
Οδηγοί – Δημοσιεύσεις: Ανεβαίνοντας Νο49

 

Gallery      Διαβάστε το άρθρο

Αλώνι

 Πετσάνες

Τουρλίτσα

Στάνη

Ποτάμι

 

(4 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 στα 5)
   Miltos Zervas   
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας