Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - ΚΟΥΒΕΛΟΣ
Κυριακή 25/04/10 16:25
kouvelos

Ο Κούβελος είναι η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά του Παρνασσού και μια από τις μεγαλύτερες των βουνών μας. Αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη σημαντικότερη ορθοπλαγιά για την Ελληνική αναρρίχηση, αφού εδώ όλα είναι στο όριο: από τη μια οι μεγαλύτερες δυσκολίες, οι μεγαλύτερες υψομετρικές διαφορές, οι πιο κάθετες έως αρνητικές διαδρομές και από την άλλη η κατά το δυνατό λιγότερη χρήση μόνιμων ασφαλειών.

. Παρά την ...ελαστικότητα των ηθών, εδώ οι αναρριχητές συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν με σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες της δραστηριότητας: η χρήση μόνιμων ασφαλειών περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό, οι διαδρομές ανοίγονται πάντα από κάτω και στις επαναλήψεις δεν γίνεται χρήση σφυριών και καρφιών. Αριστερά της κύριας ορθοπλαγιάς, υπάρχουν χαραγμένες πολλές διαδρομές από τη δεκαετία του 60 κυρίως, ιδανικές για trad σκαρφάλωμα περιπέτειας.

 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Ο Κούβελος είναι ορθοπλαγιά του Παρνασσού και βρίσκετε στο νότιο κομμάτι του, πάνω από το δρόμο Λιβαδειάς – Δελφών, λίγο πριν την Αράχωβα.

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η προσέγγιση στην ορθοπλαγιά γίνεται από το δρόμο Λιβαδειάς - Αράχοβας, όπου 5χλμ. πριν την Αράχοβα βρίσκεται το χάνι Ζεμενό. 500μ πριν το χάνι Ζεμενό, στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που οδηγεί προς τον αρχαιολογικό χώρο Ζεμενού, σε στάνες της περιοχής και κατόπι προς τη βάση της ορθοπλαγιάς. Θα χρειαστείτε περίπου 18χλμ. σε πολύ άσχημο δρόμο, γεμάτο λακκούβες, νεροφαγώματα και πέτρες, για να οδηγηθείτε τελικά κάτω από την ορθοπλαγιά και τη διαδρομή «Ο Καλός ο Κακός και ο Άσχημος».

 

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Η κατασκήνωση είναι προβληματική αφού δεν υπάρχει άνετος χώρος κατασκήνωσης, αλλά σε μικρή απόσταση (συνεχίζοντας το δρόμο) υπάρχει βρύση.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η επιστροφή γίνεται με κατάβαση δεξιά (ανατολικά) της ορθοπλαγιάς από ομαλή πλαγιά. Ορισμένες διαδρομές βγαίνουν στο πλατώ πάνω από την ορθοπλαγιά (ο Κούβελος ουσιαστικά δεν είναι κορφή, αλλά ένα τεράστιο «σκαλοπάτι» που διακόπτει ένα μεγάλο πλατώ που βρίσκεται από πάνω της), ενώ άλλες (Αγνώστων, Νεροσυρμή), σε μεγάλο πατάρι στο αριστερό της άκρο του όπου υπάρχει πηγή!!! (ακριβώς πάνω από τη "Νεροσυρμή") και πιο δεξιά μεγάλη σπηλιά. Αμέσως μετά τη σπηλιά είναι η έξοδος προς την ομαλή πλαγιά της κατάβασης. Όπως κι αν έχει θα βγείτε τελικά στον χωματόδρομο, αλλά πολλοί προτιμούν να κόψουν δρόμο προς τα δεξιά από ανοιχτό λούκι με σάρα και μυτίκι στη μέση του, το οποίο όμως αν κάποιος δεν το βρει ίσως αναγκαστεί να κάνει ραπέλ αφήνοντας υλικά. Σε μεγάλο έλατο υπάρχει ιμάντας για ραπέλ, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να βρεθεί εύκολα ανάμεσα σε τόσα δέντρα. Τέλος οι επιστροφές με ραπέλ από τις διαδρομές, είναι πολλές φορές δύσκολες, αφού υπάρχουν πολλά αρνητικά, στέγες και τραβέρσες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε καλές και έγκυρες πληροφορίες από αναρριχητές που έχουν σκαρφαλώσει εκεί.

 

 

INFO

Βουνό: Παρνασσός
Περιοχή: Βοιωτία
Καλύτερη εποχή: Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο
Υλικά: Πλήρης σειρές καρυδιών και φρέντς
Σχοινιά: 2Χ50
Υψομετρικές διαφορές: 200-500μ.
Προσανατολισμός: Νότιος
Δυσκολίες: Από D έως ED+
Αριθμός Διαδρομών: 52
Οδηγοί – Δημοσιεύσεις: Ανεβαίνοντας Νο52

 

Gallery      Διαβάστε το άρθρο

Αριστερή ορθοπλαγιά  

Δεξιά ορθοπλαγια

(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 στα 5)
     
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας