Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Βαράσοβα - ''Καλός Σχοινοσύντροφος''
Τετάρτη 08/12/10 00:00
BAR2

ΚΑΛΟΣ ΣΧΟΙΝΟΣΥΝΤΡΟΦΟΣ.

Στα βράχια της χώρας μας τα όμορφα, γερά δίεδρα σπανίζουν. Ο ασβεστόλιθος – το πέτρωμα που κυριαρχεί – είναι συνήθως σπασμένος, και τα γεωμετρικά σχήματα που μπορείς να βρεις σε άλλα πετρώματα εδώ λείπουν. Ένα από τα λίγα όμορφα δίεδρα είναι και αυτό του «καλού Σχοινοσύντροφου» στη Βαράσοβα.

.

 Πρώτη ανάβαση: Σε μια εκδρομή το 1980 στη Βαράσοβα, ο Κορρές έχοντας στο νου του το δίεδρο αυτό, έψαχνε σχοινοσύντροφους. Παρ’ ότι υπήρχε πολύς κόσμος, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε κι έτσι ο Κορρές ξεκίνησε μόνος του και ολοκλήρωσε τη διαδρομή χρησιμοποιώντας τεχνική μοναχικής ασφάλισης. Όταν κατέβηκε, ήταν εύκολο να βαφτίσει τη διαδρομή.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Από τη ράμπα. 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Από την έξοδο της διαδρομής στο μεγάλο ζωνάρι φεύγουμε δεξιά για να συναντήσουμε το ραπέλ του Πύργου απ’ όπου και επιστρέφουμε (3 ραπέλ).

 

ΜΟΝΙΜΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Καμία.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ξεκινάμε από τη ράμπα, λίγο αριστερότερα από τη Θάλεια και από εύκολα σπασμένα βράχια ανεβαίνουμε στο πατάρι όπου κάνουμε ρελέ. Παλιότερα πριν τη κατασκευή της ράμπας ξεκινάγαμε από τη βάση της Θάλειας μια τραβέρσα λίγα μέτρα πάνω από το βάλτο έως το πατάρι.
R1. Από πάνω μας τώρα έχουμε ένα κάθετο δίεδρο μιας σχοινιάς. Ξεκινάμε και λίγα μέτρα πιο πάνω συναντάμε τη πρώτη δυσκολία (VI-). Τη ξεπερνάμε και όλα διεδρικά, χρησιμοποιώντας τη σχισμή στο βάθος του δίεδρου για ασφάλεια, φτάνουμε στη δεύτερη – και πιο μεγάλη δυσκολία της διαδρομής – ένα VIάρι όπου για να περάσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα καλά πιασίματα στον αριστερό τοίχο (καρφί). Συνεχίζουμε στο δίεδρο, περνάμε θάμνο και βγαίνουμε σε πατάρι όπου κάνουμε ρελέ.
R2. Από εδώ και πάνω έχουμε ένα τοίχο, λίγο χαώδη, χωρίς σαφείς γραμμές, οπότε πάμε από τα πιο εύκολα, έχοντας στόχο το μεγάλο πατάρι με τα δένδρα από πάνω μας και λίγο αριστερά. Οι δυσκολίες που θα συναντήσουμε είναι έως  V+. Ρελέ στα δένδρα.
R3. Συνεχίζουμε ευθεία επάνω, ελισόμενοι, περνώντας από τα πιο εύκολα (δυσκολία έως (δυσκολίες έως V). Εάν είμαστε τυχεροί και σωστοί στις επιλογές μας, μπορεί να βρούμε κάποια από τα παλιά (4 – 5) καρφιά.
R4. Συνεχίζουμε ευθεία επάνω περνώντας εύκολο τοίχο, αριστερά από δένδρα (δυσκολία IV/IV+)
R5. Λίγα ακόμα μέτρα σε σπασμένα για να βγούμε στο ζωνάρι.

BAR1

 

 

INFO

Βουνό: Βαράσοβα
Ορθοπλαγιά: Δυτική ορθοπλαγιά
Καλύτερη εποχή: Άνοιξη –  Φθινόπωρο
Υλικά: Μια σειρά καρύδια, friends, ιμάντες.
Σχοινιά: 2Χ50
Υψομετρική διαφορά: 200μ.
Προσανατολισμός: Δυτικός
Δυσκολίες: TD + (VI)
Αριθμός Σχοινιών: 5
Οδηγοί – Δημοσιεύσεις: Ανεβαίνοντας Νο36

 

Gallery      Διαβάστε το άρθρο

Η ορθοπλαγιά
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 στα 5)
     
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας