Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Όλυμπος, Στεφάνι - Μάτι
Κυριακή 25/04/10 16:25
mati1

ΣΤΕΦΑΝΙ  Μάτι .

Μια διαδρομή ιδανική για εισαγωγή στο βουνίσιο σκαρφάλωμα.

.

 Πρώτη ανάβαση από τους : Αγνώστους.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Από τα καταφύγια του οροπεδίου ακολουθούμε το μονοπάτι που φεύγει προς τα ζωνάρια. Ακριβώς πριν απ’ αυτά φεύγουμε δεξιά στις Πόρτες – το διάσελλο Τούμπας – Στεφανιού (5΄). Η βάση της διαδρομής είναι λίγα μέτρα δεξιότερα της Β. κόψης..

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ανεβαίνουμε τη κόψη του Στεφανιού και κατόπι κατάβαση από το κλασικό λούκι και επιστροφή στο οροπέδιο. Αν θελήσουμε να επιστρέψουμε μόλις βγούμε στη κόψη, θα χρειαστούν δύο ραπέλ. Το πρώτο φεύγει λοξά δεξιά (το ραπέλ είναι λίγο κρυμμένο) και το δεύτερο είναι 50 μ. + 5 – 6 μ. καταρρίχηση ΙΙΙου.

 

ΜΟΝΙΜΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Ρελέ και κάποιοα ενδιάμεσα καρφιά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1η σχοινιά: Ξεκινάμε λίγα μέτρα δεξιότερα από τη βόρεια κόψη. Μπαίνουμε σε δίεδρο (IV- καρφί) και κατόπιν σε εύκολο πεδίο τραβερσάρουμε σε πατάρι έως το ρελέ (30 μ. – βύσματα).
2η σχοινιά: Από το ρελέ ανεβαίνουμε λίγο και βγαίνουμε στη βάση δίεδρου. Το ανεβαίνουμε (V-) και βγαίνουμε σε μεγάλο ζωνάρι (καρφί). Ακολουθώντας λίγο κατηφορική πορεία προς τα δεξιά φτάνουμε στο ρελέ στην άκρη του παταριού (30 μ. – βύσματα).
3η σχοινιά: Ανεβαίνουμε σε βράχο δεξιά και φεύγουμε σε ανοιχτό δίεδρο επάνω (V). Συνεχίζουμε πάλι προς τα δεξιά σε όμορφο και γερό σχισμοδίεδρο (3 καρφιά) που δυσκολεύει όσο ανεβαίνεις (V+) και βγαίνεις στη βάση του «Ματιού» όπου κάνεις ρελέ (βύσματα).
4η σχοινιά: Περνάμε από την άλλη μεριά του «Ματιού» και ανεβαίνουμε εύκολο λάκι (III – IV). Λίγο πριν τη κόψη φεύγουμε δεξιά σε πλάκα (III) και κατόπιν εύκολα στη κόψη όπου κάνουμε ρελέ (βύσματα).
Από εδώ ή φεύγουμε κάτω από την Δ.Α. ορθοπλαγιά (δύο ραπέλ) ή φεύγουμε επάνω τη κόψη (150 μ. ανάπτυγμα ΙΙΙ).

 

skitsomati

 

jpeg

 

INFO

Βουνό: Όλυμπος
Ορθοπλαγιά: Στεφάνι
Καλύτερη εποχή: Καλοκαίρι
Υλικά: Μια σειρά καρύδια, 2 – 3 μεσαία – μεγάλα φρεντς, ιμάντες.
Σχοινιά: 2Χ50
Υψομετρική διαφορά: 100μ. + 100μ. κόψη.
Προσανατολισμός: Βορειοδυτικός
Δυσκολίες: D- (V+)
Αριθμός Σχοινιών: 4
Οδηγοί – Δημοσιεύσεις: Ανεβαίνοντας Νο27

 

Gallery      Διαβάστε το άρθρο

Η ορθοπλαγιά
(4 ψήφοι, μέση τιμή 3.75 στα 5)
     
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας