Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Ψήφισμα για την ασφάλιση στο Λούκι του Μύτικα
Δευτέρα 27/01/14 11:39

Olimpos_Livadaki-105jpeg-2Μια ανακοίνωση του ΕΟΣ Αγρινίου, πυροδότησε και πάλι τη συζήτηση για το "όρια" της επέμβασης στον Όλυμπο. Η ανακοίνωση βγήκε με αφορμή τη μελέτη (που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί) για ασφάλιση του Λουκιού του Μύτικα, με σκοπό να μειωθούν τα ατυχήματα που συμβαίνουν εκεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασφαλιστούν τα επικίνδυνα σημεία, αλλά δε θα απαιτείται ειδικός εξοπλισμός via ferrata, κάτι που θα περιέπλεκε τα πράγματα, μιας και η χρήση τέτοιου εξοπλισμού είναι σχεδόν άγνωστη στη χώρα μας.

Η "συζήτηση", που γίνεται μέσα από τα social media, δείχνει και τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει η ορειβατική κοινότητα το ζήτημα.
Ένα δικό μας σχόλιο: τα τελευταία χρόνια στον Όλυμπο υπάρχει κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας όλες τις εποχές του χρόνου. Νέα καταφύγια έχουν ανοίξει, νέα μονοπάτια καθαρίζονται, οι αγώνες "περιπέτειας" διασχίζουν το βουνό, δρόμοι με ελεύθερη πρόσβαση ανεβαίνουν μέχρι την αλπική ζώνη, η φύλαξη του βουνού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η επισκεψιμότητα αυτή, μάλλον δεν έχει προβλεφθεί να έχει κάποιο όριο (αντίθετα επιζητείται η αύξησή της), κάτι που δεν έχει φανεί μέχρι τώρα να προβληματίζει σοβαρά την οργανωμένη κοινότητα και τα όργανά της, αφού δεν υπάρχει από αυτή κάποια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση.

Κανείς δε θα έφερνε αντίρηση να μπουν κάποια όρια σε αυτή την πίεση που δέχεται ο Όλυμπος (που ας μη ξεχνάμε, είναι ουσιαστικά ένα μικρό σε έκταση και απομονωμένο βουνό). Αλλά όσο δεν υπάρχουν αυτά, το να μας πειράζουν μερικά κιλά σίδερο στο Λούκι (που μπορεί να σώσουν και κάποια ζωή, άσε που βγαίνουν και εύκολα σε αντίθεση με τις άλλες μόνιμες επεμβάσεις), είναι σαν να έχουμε καταπιεί όλο το βόδι και να μας ζορίζει η ουρά του.

Η ανακοίνωση του ΕΟΣ Αγρινίου

Τα τελευταία χρόνια η ορειβατική κοινότητα παρακολουθεί άναυδη την αλλοίωση στο χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του Ολύμπου.
Αυτή επιχειρείται με διάφoρoυς τρόπους, από τους χιλιάδες τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται το βουνό, πελάτες των καταφυγίων - ­πολυκαταστημάτων που εμπορεύονται από μπλουζάκια- μπρελόκ­ - σηματάκια μέχρι σουβλάκια και πανσέτες, καθώς και την παρέλαση των τετρακίνητων θηρίων που με το άνοιγμα του δρόμου έφτασαν μέχρι την τοποθεσία Μεγάλη Γούρνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Ολύμπου.

Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα που είναι γνωστά στον ορειβατικό κόσμο, αλλά το πιο κραυγαλέο προέκυψε από την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, όπου αναφέρεται ότι στα σχέδια των «πατέρων» της ορειβασίας είναι να αλλοιώσουν την φυσιογνωμία του βουνού τοποθετώντας σιδερένια σκαλοπάτια και συρματόσχοινα κατά μήκος του λουκιoύ του Μύτικα για να διευκολύνουν έτσι το έργο των διαφόρων οδηγών και συνοδών βουνού που έχουν ξεπεταχτεί τα τελευταία χρόνια.

Με αυτές τις ενέργειες παραδίδουν τον Όλυμπο βορά στην άκρατη κερδοφορία, μη λαμβάνοντας υπ' όψιν την ιστορικότητα του βουνού αυτού καθώς και το ευαίσθητο οικοσύστημα του.

Το Δ.Σ. του ορειβατικού συλλόγου Αγρινίου καλεί τους ορειβάτες της χώρας να αντιδράσουν, όσο ακόμα είναι καιρός, σε όλα αυτά και γι' αυτό το λόγο απευθύνεται σε όλους τους ορειβατικούς συλλόγους καλώντας τους να ενημερώσουν τα μέλη τους και να συντονίσουν τις ενέργειες τους για να υπάρξει μια συντονισμένη και άμεση παρέμβαση.

Δ.Σ. Ορειβατικού συλλόγου Αγρινίου

(19 ψήφοι, μέση τιμή 4.42 στα 5)
   Miltos Zervas

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας