Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Μείνε στεγνός
Τετάρτη 27/11/13 13:00

DSC_4034Παραμείνετε άνετοι ακόμα και κάτω από τη δυνατότερη βροχή.

Όταν ο ήλιος είναι ψηλά και η θερμοκρασία γύρω στους 20° Κελσίου είναι όλα καλά, όμως πόσες φορές πεζοπορείτε σε τέτοιες συνθήκες; Πόσες φορές δεν έχετε πεζοπορήσει κάτω από δυνατή βροχή; Μάθετε πώς να πεζοπορείτε ακόμα και μια βροχερή μέρα και να πετυχαίνετε –όχι απλώς να επιβιώνετε– αλλά να μένετε στεγνοί.

.

 

ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

>> Οργανώστε τον εξοπλισμό σας. Διαχωρίστε τα σνακ, το αδιάβροχο, το χάρτη, τη φωτογραφική μηχανή, το φίλτρο νερού – οτιδήποτε θα χρειαστείτε ενώ πεζοπορείτε. Χρησιμοποιήστε τις τσέπες σας, τις θήκες του σακιδίου ή ένα αδιάβροχο stuffsack γι' αυτά τα πράγματα.
Ποτέ μην εκθέτετε άλλον εξοπλισμό στη βροχή.

>> Παραμείνετε ψύχραιμοι. Ακόμα και το καλύτερο αδιάβροχο/διαπνέον τζάκετ μπορεί να σας κάνει να ζεσταθείτε υπερβολικά όταν καταβάλλετε προσπάθεια, κάνοντάς σας μούσκεμα στον ιδρώτα από μέσα. Μετριάστε το ρυθμό σας, βγάλτε την κουκούλα, φορέστε ακόμα το τζάκετ ως γιλέκο: περάστε τα χέρια σας μέσα από τα φερμουάρ της μασχάλης και χώστε τα μανίκια μέσα στις τσέπες. Φορέστε μόνο ένα ισοθερμικό στις ήπιες θερμοκρασίες και στο ψιλόβροχο· η θερμοκρασία του σώματός σας θα σας διατηρήσει άνετους.

>> Αποφύγετε να σηκώνετε τα χέρια σας. Σε περίπτωση νεροποντής το νερό θα εισχωρήσει από τις μανσέτες και θα τρέξει στα μανίκια σας. Χρησιμοποιείτε μπατόν; Κοντύνετέ τα για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση των καρπών σας.

>> Κάντε στάση όταν σταματήσει η βροχή. Ξεχάστε το πρόγραμμά σας. Σε παρατεταμένο άσχημο καιρό εκμεταλλευτείτε τα στεγνά διαστήματα για να φάτε κάτι.

>> Φοράτε βρεγμένα ρούχα. Αν τα εσωτερικά στρώματα ρουχισμού σας μουσκέψουν, μη ρισκάρετε να βρέξετε στεγνά ρούχα. Η πεζοπορία θα σας κρατήσει ζεστούς.

>> Εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα του σώματος. Στεγνώστε βρεγμένες κάλτσες και γάντια ενώ περπατάτε. Χώστε τα ανάμεσα στα στρώματα των ρούχων σας, κι όχι κουβάρι μέσα σε μια τσέπη.

>> Περιμένετε να τελειώσει η βροχή. Αν η βροχή μοιάζει πρόσκαιρη –όπως μια περαστική ορεινή καταιγίδα–, 30 λεπτά υπομονής μπορεί να αποσοβήσουν μια μέρα με μουσκεμένα ρούχα. Καταφύγετε κάτω από έναν αρνητικό βράχο ή κάτω από δέντρα (αυτό βέβαια δεν ισχύει σε περίπτωση καταιγίδας σε εκτεθειμένα σημεία του βουνού).

>> Προσέχετε τους βρεγμένους θάμνους.  Ακόμα και μετά από καταιγίδα η υγρή βλάστηση μπορεί να σας μουσκέψει. Μη βγάλετε τον εξοπλισμό της βροχής όσο περνάτε μέσα από θάμνους ή αν το μονοπάτι έχει υπερβολική βλάστηση.

>> Κάντε τον υπολογισμό της τελευταίας ώρας. Όταν σας έχουν μείνει 30 ως 60 λεπτά πεζοπορίας για την ημέρα, εκτιμήστε πόσο ζεστοί είστε και τις συνθήκες. Νιώθετε ψύχρα; Αυξήστε το ρυθμό σας για να ζεσταθείτε πριν σταματήσετε (διαφορετικά θα κρυώσετε γρήγορα στην κατασκήνωση). Ζεσταίνεστε; Μειώστε το ρυθμό σας, έτσι ώστε ν' αρχίσετε να στεγνώνετε στο μονοπάτι και να μη φτάσετε στην κατασκήνωση με ιδρωμένα (βλ. παγωμένα) ρούχα.


ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

>> Διατηρήστε στεγνό το εσωτερικό της σκηνής σας. Στήστε το εκ των προτέρων σε ένα προφυλαγμένο από τη βροχή μέρος χωρίς να του βάλετε πασσαλάκια, ρίξτε από πάνω το κάλυμμα, ύστερα μετακινήστε το αν είναι απαραίτητο. Ή χρησιμοποιήστε το μουσαμά της κουζίνας σας ως στέγαστρο στησίματος κι ύστερα μετακινήστε το αντίσκηνο. Σε ακραίες συνθήκες βροχής στήστε το μουσαμά πάνω από το εμπρός μέρος της σκηνής σας για να δημιουργήσετε έναν εκτεταμένο προθάλαμο για να αλλάζετε ρούχα και να τοποθετείτε βρεγμένες μπότες, τζάκετ κι εξοπλισμό.

>>Ετοιμάστε εκ των προτέρων το κάλυμμα. Στο σπίτι, εξοπλίστε τις θηλιές των εντατήρων του καλύμματος με νάιλον κορδόνια μήκους 4,5 μ. Χρησιμοποιήστε έναν προσαρμόσιμο κόμπο, έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να ξανατεντώνετε τους εντατήρες όταν το κάλυμμα κάνει κοιλιά.

>> Διατηρήστε το εσωτερικό της σκηνής στεγνό. Τεντώστε καλά το πάτωμα μέσα στη σκηνή, ώστε να προφυλάξετε το υπόστρωμα και τον υπνόσακό σας από την υγρασία του εδάφους, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί με τη συμπύκνωση, από σταγόνες που εισχωρούν από την πόρτα και αν το υλικό του πατώματος έχει κάποια τρύπα. Χρησιμοποιήστε μια απορροφητική πετσέτα κατασκήνωσης για να απορροφήσετε την όποια περίσσια υγρασία.

>> Συσκευάστε τα ρούχα στη σκηνή. Φυλάξτε τις στεγνές κάλτσες κι ένα επιπλέον ζευγάρι ισοθερμικά (πάνω-κάτω) σε έναν αδιάβροχο σάκο ή μια τσάντα με φερμουάρ. Ποτέ μην αφήσετε αυτά τα ρούχα να βραχούν.

>> Φορέστε ένα ισοθερμικό ώστε να στεγνώσει. Φορέστε ένα υγρό (όχι μουσκεμένο) ισοθερμικό κάτω από τη μόνωση άλλων ρούχων ενώ κάνετε εργασίες στην κατασκήνωση.

>> Μαζέψτε μια βρεγμένη σκηνή σταδιακά. Αφαιρέστε το κάλυμμα, όμως αφήστε τη σκηνή καλυμμένη ενώ αποσυναρμολογείτε τις μπανέλες και χώστε (γρήγορα!) τη σκηνή μέσα σε ένα σάκο. Τινάξτε το κάλυμμα όσο καλύτερα μπορείτε και φυλάξτε το σε έναν ξεχωριστό αδιάβροχο σάκο ή σακούλα απορριμμάτων.


ΕΞΤΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΥΓΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΥΣΑΛΙΔΑ ΣΤΕΓΝΟΥ ΧΩΡΟΥ.
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΟΥ ΣΑΣ ΝΑ ΕΞΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΚΕΤ ΣΑΣ Η ΒΡΟΧΗ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΤΙΣΟΥΝ.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΘΗΚΗ Η ΤΣΑΝΤΑ ΜΕ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ.
ΕΜΠΟΔΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚΕΤ ΣΑΣ ΝΑ ΣΤΑΖΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΠΕΛΟ ΜΕ ΓΕΙΣΟ.

Η πείρα μας

Μετά από τόσα χρόνια στα βουνά, καταλήξαμε
στον «κύκλο των τριών καλτσών».
Την πρώτη νύχτα χώστε τις υγρές σας κάλτσες σε μια τσέπη του αντίσκηνου ή σε μια θηλιά της οροφής για να αρχίσουν να στεγνώνουν. Τη δεύτερη νύχτα μεταφέρτε το πρώτο ζευγάρι στον υπνόσακό σας για να επιτρέψετε στη θερμότητα του σώματός σας να ολοκληρώσει τη δουλειά –χωρίς να μουσκέψετε το σακίδιο– και βάλτε τις βρεγμένες κάλτσες αυτής της μέρας στη θέση τους. Κρατήστε το τρίτο ζευγάρι για χρήση μόνο μέσα στη σκηνή.

Ελληνική βιβλιογραφία για περισσότερα: www.planetbooks.gr

(22 ψήφοι, μέση τιμή 4.41 στα 5)
   Miltos Zervas   
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας