Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Αλπινισμός - Μια υπόθεση για καλιτέχνες.
Τρίτη 28/12/10 11:56

alpine_techΕλάχιστο βάρος, μέγιστη προστασία – επιλέγοντας την τέλεια σειρά ασφαλειών για παραδοσιακή αναρρίχηση.

.

Η επιλογή της σειράς ασφαλειών για σκληρές αλπικές διαδρομές είναι αυτή καθαυτή κρίσιμης σημασίας. Αν πάρετε πάρα πολλά υλικά, θα αναθεματίσετε για το περιττό βάρος στα μισά της ατελείωτης 50μοιρης παγωμένης ορθοπλαγιάς. Αν, πάλι, φέρετε πολύ λίγα ή λάθος υλικά, θα τρέμετε πηγαίνοντας επικεφαλής ή θα κρέμεστε γεμάτοι φόβο σε επισφαλή ρελέ.

Καταρχήν ελαφρύνετε το φορτίο σας πριν επιλέξετε συγκεκριμένα υλικά. Αντικαταστήστε τα συνηθισμένα καραμπίνερ με ελαφρύτερα μοντέλα με συρμάτινη πύλη. Οι συρμάτινες πύλες αντιστέκονται επίσης στο πάγωμα και μειώνουν το επικίνδυνο κροτάλισμα του καραμπίνερ που μπορεί να ανοίξει την πύλη σε πτώση.Ακόμα, χρησιμοποιήστε στα σετάκια σας πολύ λεπτά ραφτά ιμαντάκια αντί για βαρύτερα νάιλον που απορροφούν νερό. Ορισμένα κορδονέτα 6 χιλιοστών που να περνούν σταυρωτά από τον ώμο σας είναι χρήσιμα για τις φυσικές ασφάλειες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν διπλά στα ραπέλ.

Στη συνέχεια συμβουλευτείτε έντυπους οδηγούς ή ντόπιους για λεπτομέρειες που αφορούν τα υλικά έχοντας κατά νου τις ακόλουθες οδηγίες:


Καρφιά: Τα καρφιά είναι το βασικό μέσο ασφάλισης για τοποθετήσεις σε σχισμές, επομένως αφήστε τα μικροσκοπικά καρύδια (ψείρες) στο σπίτι. Τα καρφιά διαπερνούν εύκολα το παγωμένο χώμα και τον πάγο που σχηματίζεται στις σχισμές και είναι πολλών κατευθύνσεων. Πάρτε δυο τρεις  λάμες, καθώς και U που μπαίνουν σε φαρδύτερες σχισμές.
 

Καρύδια: Δώστε έμφαση εδώ στα μεσαία μεγέθη, αφού τα καρφιά αντικαθιστούν τα πιο μικρά 2-3 καρύδια και τα φρεντς τα μεγαλύτερα. Σκεφτείτε την περίπτωση να έχετε μια παλιά σειρά, καθώς συχνά τα καρύδια σφηνώνουν στις σχισμές και εγκαταλείπονται σε ρελέ που κατασκευάζονται για ραπέλ.

Φρεντς και εξάεδρα: Επιλέξτε τα μεγέθη των φρεντς ανάλογα με τη φύση της διαδρομής. Τα μικρά ταιριάζουν συχνά καλύτερα σε γρανιτένιες σχισμές παρά στον ασβεστόλιθο, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε με μεσαία μεγέθη. Συμπληρώστε τα μεγαλύτερα φρεντς με εξάεδρα, καθώς είναι ελαφριά, φθηνά και μπορούν να τοποθετούνται σε παγωμένες σχισμές.

Παγόβιδες: Οι ατσάλινες παγόβιδες είναι βαριές αλλά απαραίτητες, και δεν φράσσουν όπως τα ελαφρύτερα μοντέλα τιτανίου. Μπορείτε να εξοικονομήσετε λίγο βάρος κουβαλώντας μια-δυο κοντόχοντρες για λεπτό πάγο σε μια σειρά 4-8 παγόβιδων.

Συστήματα σχοινιών: Αν η αναρρίχησή σας περιλαμβάνει μεγάλα αναπτύγματα δύσκολου βράχου και πάγου, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα σχοινί 10 χιλιοστών ως κύριο κι ένα βοηθητικό 7-9 χιλιοστών για ρυμούλκηση υλικών ή ραπέλ. Ο δεύτερος μπορεί να ζουμάρει πάνω στο κυρίως σχοινί, το οποίο είναι πιο γρήγορο από την ελεύθερη αναρρίχηση. Η ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει και με δύο σχοινιά 9 χιλ. – αυτό το σύστημα προκαλεί λιγότερες τριβές και δουλεύει εφόσον δεν σας πειράζει να σκαρφαλώνετε με πιο λεπτό σχοινί. Ένα τρίτο σύστημα χρησιμοποιεί δίδυμα σχοινιά: δύο σχοινιά κάτω των 8 χιλ. που χρησιμοποιούνται μαζί σαν ένα. Αυτό το σύστημα, όπως και το προηγούμενο, είναι ελαφρύ και επιτρέπει ραπέλ ίσα με το μήκος του σχοινιού, όμως δεν επιτρέπει στον δεύτερο να ζουμάρει. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, συνιστώ τη χρήση 60μετρων σχοινιών, αφού σας επιτρέπουν να καλύπτετε περισσότερη υψομετρική σε κάθε σχοινιά και σας παρέχουν έξτρα μήκος για να κόψετε κορδονέτα για ραπέλ.

Λίστα εξοπλισμού για μία μεγάλη,μικτή, αλπική διαδρομή στο Mont Blanc:
• 5-6 καρφιά κάθε τύπου (λάμες κάθε τύπου, universal. Κλπ.)
• Ένα σετ καρύδια – με έμφαση στα μεσαία μεγέθη
• 6 φρεντς από 2,5 εκ. Ως 7,5 εκ.
• 2 μεγάλα φρεντς (Νο 9 και Νο 10)
• 6 παγόβιδες (μία κοντή και μία χοντρή)
• 12 λεπτοί κι ελαφριοί ιμάντες ώμου (οι οποίοι χρησιμοποιούνται διπλοί ή τριπλοί ώς σετάκια)
• 2 ιμάντες 120 εκ. Περασμένοι διπλοί πάνω από τον ώμο
• 2 ιμάντες που απορροφούν σοκ (για επισφαλή ρελέ)
• 6 σκέτα καραμπίνερ
• 2 καραμπίνερ ασφαλείας
• Σύνολο καραμπίνερ στην σχοινοσυντροφιά: 40

Μια αλπική σειρά υλικών πρέπει να περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεστε και τίποτα παραπάνω. Τα καρφιά, αν και βαριά, αντικαθιστούν τις ψείρες.Τα εξάεδρα είναι πιο ελαφριά από τα φρεντς και μπορείτε να τα χτυπήσετε ώστε να μπουν σε παγωμένες σχισμές.

Όμως πάνω από όλα , αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι οι μεγάλες αλπικές διαδρομές χρειάζονται μυαλό και μία εμπειρία ή οποία έρχεται μόνο με τα χρόνια και τη συνέχή τριβή. Γι’ αυτό και η αναρρίχηση σε μεγάλα βουνά θέλει καλλιτέχνες κι όχι απλά τεχνίτες.

(11 ψήφοι, μέση τιμή 4.82 στα 5)
   Miltos Zervas   
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας