Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Πως να χρησιμοποιήσετε την πλακέτα
Τετάρτη 08/12/10 14:08

Πλακέτα
foto_1 Η Πλακέτα όπως έχουμε συνηθίσει να την ονομάζουμε στα ελληνικά είναι εξαιρετικά απλή και χρήσιμη κατασκευή. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες αλπικές διαδρομές αλλά και σε σπορ διαδρομές πολλών σχοινιών. Ασφαλίζει πολύ καλά το δεύτερο (ή και δύο δεύτερους ταυτόχρονα) ενώ συγχρόνως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ραπέλ.

.

Παρόλα αυτά, ποτέ μα ποτέ, δεν τη χρησιμοποιούμε για να ασφαλίσουμε τον επικεφαλής. Αφού μπει στο ρελέ μπορεί να πάρει ένα ή δύο σχοινιά. Εάν ξαφνικά ασκηθεί βάρος (π.χ. πτώση δεύτερου) τότε η πλακέτα μπλοκάρει αυτόματα. Καθώς τα δύο σχοινιά μπλοκάρουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, μπορούν να σκαρφαλώνουν δυο δεύτεροι ταυτόχρονα. Σε περίπτωση που ο ένας δεύτερος αναρριχητής θέλει να ξεκουραστεί ή έχει πέσει, ο άλλος μπορεί να συνεχίσει να σκαρφαλώνει. Αυτό το χαρακτηριστικό προφανώς δίνει μεγάλη ελευθερία στον ασφαλιστή, αλλά συγχρόνως διευκολύνει γιατί τα σχοινιά μπορούν να μαζευτούν στο ρελέ χωριστά το ένα από το άλλο, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα π.χ. να τραβήξουμε φωτογραφία χωρίς το άγχος της πτώσης του δεύτερου. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος σε σχέση με τη μισή ψαλιδιά, είναι η ασύγκριτα μεγαλύτερη ευκολία που δίνει στην ασφάλιση των δεύτερων αλλά και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: το μη στρίψιμο των σχοινιών (κάτι που είναι κανόνας με τη χρήση της μισής ψαλιδιάς).

foto_2 Πως θα χρησιμοποιήσουμε την πλακέτα
Ένα καραμπίνερ HMS μπαίνει απευθείας στο ρελέ και πάνω σ’ αυτό κρεμιέται η πλακέτα (Α). Τα δύο σχοινιά ξεχωριστά περνάνε μέσα από τις σχισμές του εργαλείου και ένα άλλο καραμπίνερ κλιπάρεται στα σχοινιά (Β). Αυτό το καραμπίνερ μπαίνει οριζόντια και η πύλη του πρέπει να κοιτάει από την αντίθετη πλευρά που βρίσκεται το HMS ούτως ώστε να μην υπάρξει καταλάθος άνοιγμα της πύλης. Το σχοινί που οδηγεί στο δεύτερο, μπαίνει πάντα από πάνω, ούτως ώστε το καραμπίνερ να κινηθεί προς τα κάτω στην περίπτωση που ασκηθεί βάρος.
Ένα καραμπίνερ με επίπεδες πλευρές και στρογγυλεμένες γωνίες είναι προτιμότερο από ένα εντελώς στρογγυλό καθώς το πρώτο δημιουργεί περισσότερες τριβές. Το χαλαρό σχοινί μπορούμε να το πάρουμε πολύ εύκολα και η μόνη μας έννοια θα πρέπει να είναι για το αν το καραμπίνερ (Β) είναι στη σωστή θέση. Δυσκολίες μπορούν να προκύψουν εάν χρειαστεί να δώσουμε σχοινί ειδικά αν το σχοινί βρίσκεται κάτω από τάση. Κουνώντας το καραμπίνερ μπορούμε να δώσουμε σιγά – σιγά να δώσουμε σχοινί κάτι το οποίο όμως γενικά δεν είναι εύκολο.

foto_3 Η πλακέτα στο ραπέλ
Η πλακέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ραπέλ κλιπάρωντάς την σε ένα καραμπίνερ HMS. Περνάμε τα σχοινιά μέσα από τις σχισμές (Β) και περνάμε το καραμπίνερ ακριβώς όπως βλέπουμε στην φωτογραφία. Στη συνέχεια περνάμε το HMS στο μπωντριέ μας ή ακόμα καλύτερα σε μία από τις θηλιές ενός daisy chain. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι τα σχοινιά κρατιούνται ξεχωριστά και έτσι δεν μπλέκονται. Πάντα χρησιμοποιείται prusik ή αυτομπλοκαριζόμενο εργαλείο κάτω από την πλακέτα για έξτρα ασφάλεια. Αυτή φυσικά είναι μία συμβουλή που ισχύει γενικά για το ραπέλ.

(6 ψήφοι, μέση τιμή 4.67 στα 5)
   Miltos Zervas   
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας