Εργασία στο Ανεβαίνοντας|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Greek English
Πώς να αγοράζετε τζάκετ
Παρασκευή 05/11/10 12:42

changabang_jkt_russet_orange-600Αν υπάρχει ένα προϊόν το οποίο έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη, αυτό είναι το τζάκετ. Πριν από δεκαπέντε χρόνια ένα τζάκετ για υπαίθριες δραστηριότητες ήταν συνήθως πράσινο με κουκούλα. Σήμερα, η διαφορά ανάμεσα στη μόδα και τη λειτουργικότητα έχει γίνει πολύ ασαφής. Η μόδα υιοθετεί επινοήσεις από την τεχνολογία των ρούχων για υπαίθριες δρστηριότητες, ενώ στα τελευταία λαμβάνονται περισσότερο από ποτέ υπόψη το χρώμα και το σχέδιο. Τα δύο άκρα της μόδας και της λειτουργικότητας φαίνεται ότι σήμερα έχουν συμφιλιωθεί για τα καλά.

. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει είναι η λειτουργία του εξωτερικού στρώματος στο Three-Layer-System, του αδιάβροχου και αντιανεμικού στρώματος το οποίο προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης ενώ επιτρέπει στην υγρασία (ιδρώτα) που προέρχεται από τη φυσική δραστηριότητα να διαφεύγει. Σήμερα τα τζάκετ το επιτυγχάνουν με πληθώρα από υφάσματα, αντικολλητά φύλλα, επιστρώσεις και κατασκευές, και το καθένα έχει τη δική του τιμή και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην πραγματικότητα τα κακά τζάκετ δεν πωλούνται πια, όμως δεν είναι όλα τα τζάκετ κατάλληλα για κάθε περιπέτεια ή δραστηριότητα.

Οι λειτουργίες του τρίτου στρώματος

Αδιάβροχο
Ένα τζάκετ πρέπει να είναι αδιάβροχο. Υπάρχει ένα ISO το οποίο καθορίζει πότε ένα ρούχο μπορεί να αποκαλείται αδιάβροχο. Γενικά, τα ρούχα επιτρέπεται να ονομάζονται αδιάβροχα όταν μπορούν να «σηκώσουν» μια στήλη νερού από 120 ως 150 εκατοστά. Για σύγκριση: τα καλύτερα τζάκετ μπορούν να αντέξουν μια στήλη νερού δεκάδων μέτρων. Το τεστ της στήλης νερού διεξάγεται τοποθετώντας ένα σωλήνα πάνω σε ένα κομμάτι υφάσματος. Ο σωλήνας γεμίζεται με νερό μέχρι να σχηματιστούν σταγονίδια στην άλλη πλευρά του υφάματος. Ακολούθως μετράται στο σωλήνα ο αριθμός των εκατοστών νερού. Εκτός από τις ιδιότητες του υφάσματος, δύο άλλοι παράγοντες είναι σημαντικοί για τον καθορισμό της αδιαβροχότητας ενός τζάκετ: 1) όλες οι ραφές πρέπει να είναι σφραγισμένες με ταινία και 2) η κατασκευή του τζάκετ πρέπει να εμποδίζει την είσοδο νερού. Αυτό σημαίνει ότι τα φερμουάρ είναι καλυμμένα, ότι τα εσωτερικά στρώματα δεν απορροφούν νερό κι ότι τα αδιάβροχα υφάσματα χρησιμοποιούνται σε όλο το πανωφόρι κ.λπ.

Διαπνοή
Ακόμα και σε ανάπαυση ο άνθρωπος χάνει περισσότερο από μισό λίτρο υγρά μέσω του δέρματός του καθημερινά. Για να αποβάλλει την υγρασία, ένα τζάκετ πρέπει να έχει την ικανότητα να αερίζεται ή να «διαπνέει» – όχι μέσω οπών, αλλά μέσω του ίδιου του υφάσματος. Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο, αφού το βαμβάκι και το νάιλον είναι ούτως ή άλλως διαπνέοντα υλικά. Η δυσκολία έγκειται στο να καταστούν αυτά τα υλικά και αδιάβροχα. Αυτό μοιάζει πολύ αλλόκοτο, όμως υπάρχουν πολλά διαφορετικά στρώματα τα οποία μπορούν να το κατορθώσουν βάσει μιας απλής αρχής της φυσικής. Κάτω από το τζάκετ η θερμοκρασία και η υγρασία είναι υψηλότερες απ' ό,τι απέξω. Αυτό δημιουργεί μια πίεση, κατά την οποία η υγρασία εκλύεται προς τα έξω.

Αντιανεμικό
Ο άνεμος επηρεάζει σημαντικά τη θερμοκρασία μέσα στο τζάκετ. Πέραν του ότι δεν είναι άνετο, επηρεάζει επίσης αρνητικά την ικανότητα του εξωτερικού στρώματος να διαπνέει. Γενικά, αν ένα τζάκετ μπορεί να αντέξει μια στήλη νερού δεκάδων μέτρων, είναι και αντιανεμικό.

Τζάκετ ή Shell;
Τα λειτουργικά τζάκετ ονομάζονται «shells». Αυτά τα τζάκετ είναι γενικά μέρος του συστήματος των τριών στρωμάτων. Το shell αποτελεί το εξωτερικό από αυτά τα τρία στρώματα. Ένα τέτοιο εξειδικευμένο τζάκετ βρίσκεται σε τέλεια αρμονία με το δεύτερο στρώμα, συνήθως ένα shirt ή φλις, και το πρώτο στρώμα (θερμοεσώρουχο βάσης). Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό όταν αγοράζετε ένα τζάκετ να σκεφτείτε για τη χρήση για την οποία το προορίζετε. Όταν χρησιμοποιείτε ένα τζάκετ για να σας προστατέψει από τη βροχή σε μια φθινοπωρινή ή ανοιξιάτικη πεζοπορία, οι θερμοσυλλεκτικές του ιδιότητες είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι το shell να σας προστατεύει από τον αέρα και να εκλύει την περίσσια υγρασία. Ωστόσο, αν διασχίζετε τη ζούγκλα και αναζητάτε προστασία από έναν τροπικό μουσώνα, ίσως χρειαστείτε ένα γνήσιο αδιάβροχο τζάκετ. Η επιλογή ανάμεσα σε τζάκετ και shell εξαρτάται από εσάς.

Μεμβράνες και επιστρώσεις
 Στο πέρασμα των χρόνων διαφορετικοί κατασκευαστές έχουν εξελίξει στρώματα τα οποία είναι αδιάβροχα και διαπνέοντα. Όλα είναι ευαίσθητα και χρειάζονται ένα υποστηρικτικό ύφασμα για να είναι δυνατή η χρήση τους. Υπάρχουν βασικά δύο μέθοδοι για να επιτευχθεί αυτό. Μπορείτε να δημιουργήσετε το στρώμα και ύστερα να το προσαρτήσετε στο υποστηρικτικό ύφασμα (συνένωση κατά φύλλα). Ένα τέτοιο στρώμα ονομάζεται μεμβράνη, σε συνδυασμό με το ύφασμα-αντικολλητό φύλλο. Η εναλλακτική είναι να προσαρτήσετε το υλικό κατευθείαν στο ύφασμα μέσω της επίστρωσης. Επιπλέον, υπάρχουν δύο αρχές μέσω των οποίων διαπνέει μια μεμβράνη ή επίστρωση. Συγκεκριμένα στρώματα είναι από μόνα τους αδιάβροχα, αλλά διαθέτουν και πόρους. Οι μικροσκοπικοί πόροι επαρκούν για την εξάτμιση του ιδρώτα ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν το νερό της βροχής να εισέλθει. Άλλα στρώματα προσελκύουν το νερό (υδρόφιλα) και μεταφέρουν το νερό από τη μια πλευρά τους στην άλλη.

Ντύσιμο με στρώματα
Όπως ίσως γνωρίζετε, ο ιδανικός τρόπος ένδυσης για κάθε δραστηριότητα είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικά στρώματα. Τα στοιχεία-κλειδιά για επιτυχημένη χρήση αυτής της μεθόδου είναι, με σειρά σπουδαιότητας, η ζέστη, το βάρος, η διαχείριση της υγρασίας και η τοποθέτηση στο σακίδιό σας του σωστού αριθμού στρωμάτων. Γενικά, το Σύστημα των Τριών Στρωμάτων είναι εφαρμόσιμο. Το τελευταίο στρώμα είναι το εξωτερικό shell, το οποίο σας προστατεύει από τον αέρα και τη βροχή. Το μεσαίο στρώμα είναι γενική ένδυση ή μια φλις ζακέτα. Το πρώτο στρώμα είναι η βάση και αποτελείται από ισοθερμικά. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις παράγοντες οι οποίοι σας κρατούν ζεστούς χωρίς να σας προσθέτουν υπερβολικό βάρος. Το πρόσθετο πλεονέκτημα των στρωμάτων είναι ότι μπορείτε να προσθέτετε και να αφαιρείτε ρούχα στη διάρκεια της μέρας ανάλογα με το πώς νιώθετε και τις καιρικές συνθήκες. Ο σωστός προγραμματισμός πριν την αναχώρησή σας θα σας εξασφαλίσει μια τέλεια εκδρομή.

Έχετε διαπιστώσει κι εσείς ότι το παρακατιανό κάποτε και ανεπαρκούς ποιότητας τζάκετ έχει γίνει τόσο της μόδας όσο και λειτουργικό. Όμως αν υπάρχει μια συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε, είναι η εξής: μην αγοράσετε ένα τζάκετ μόνο και μόνο γιατί είναι μοντέρνο. Αναζητήστε εκείνο που θα σας παρέχει την καλύτερη προστασία ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Μόνο όταν βρεθείτε σε μια δύσκολη εξόρμηση θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικό είναι ένα πραγματικά λειτουργικό τζάκετ. Γι' αυτό επιλέξτε το δικό σας με σύνεση!
(22 ψήφοι, μέση τιμή 4.55 στα 5)
   Miltos Zervas   
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας